Tužiteljstvo traži istražni zatvor za okrivljenike za ratni zločin na Ovčari

Dubravka Petric/PIXSELL

Protiv dvojice okrivljenika za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari u studenom 1991. godine osječko Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak je pokrenulo istragu te predložilo određivanje istražnog zatvora.

Nakon što su uhićeni te pojedinačno ispitani u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) tužiteljstvo je protiv 72-godišnjeg i 57-godišnjeg osumnjičenika pokenulo istragu, a sucu istrage osječkog Županijskog suda predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage, priopćilo je tužiteljstvo.

Sumnja se da su okrivljeni ratni zločin počinili kao pripadnici Teritorijalne obrane Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara.

Zločin je, smatra tužiteljstvo, počinjen nakon što su JNA, teritorijalna obrana i druge paravojne formacije lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja grada Vukovara i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike Hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika.



Po odobrenju pukovnika Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA, predali su ih pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara.

Sumnja se da su okrivljeni, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Tereti ih se da su, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir, kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela, ističe tužiteljstvo.

Komentari