U 81. godini umro ciparski pravoslavni nadbiskup Krizostom II.

Ilustracija Foto: Pixabay

Ciparski pravoslavni nadbiskup Krizostom II. umro je u dobi od 81 godine nakon što se godinama borio s rakom, rekli su danas njegovi liječnici. Krizostom II., otvoreni klerik koji je utjecao i na politiku i na vjerski život na podijeljenom otoku, vodio je moćnu Ciparsku pravoslavnu Crkvu od studenog 2006. godine.

“Nadbiskup je umro mirno u snu nakon što se hrabro, strpljivo i s kršćanskom odlučnošću suočavao s izazovom svoje bolesti”, priopćili su njegovi liječnici. “Uvijek će nas pratiti njegova iskrenost, dobrota i osmijeh”, dodali su. Sveti sinod, upravno tijelo crkve, sastat će se u ponedjeljak kako bi organizirao sprovod koji će se održati u glavnom gradu Nikoziji.

Ciparski političari izrazili žaljenje zbog smrti nadbiskupa
Sinod će potom voditi proces izbora nasljednika, što uključuje i glasanje sljedbenika Crkve. Službene zaruke i drugi događaji otkazani su nakon nadbiskupove smrti. “Narod Cipra žali zbog gubitka nadbiskupa Krizostoma II.”, napisao je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades na Twitteru.

“Njegov reformatorski rad za pravoslavlje, Crkvu i njegovo djelovanje za prosperitet našeg naroda su ogromni”, dodao je. Ministar obrazovanja Prodromos Prodromou rekao je državnoj televiziji CyBC da je nadbiskup “bio posebna osoba za Cipar, a danas je tužan dan”.



Rođen je kao Irodotos Dimitriou u Tali, selu blizu zapadnog grada Pafosa, 10. travnja 1941. Krizostom je od 2018. godine bolovao od tumora debelog crijeva i metastaza na jetri. Glasno se protivio turskoj invaziji 1974., pokrenutoj kao odgovor na državni udar koji je podržala vladajuća vojna hunta u Grčkoj, koja je podijelila otok na ciparske Grke na jugu i ciparske Turke na sjeveru.

 

Komentari