U Australiji izdano upozorenje zbog ekstremnog toplinskog vala

Ilustracija Foto: Twitter

Dijelovi Zapadne Australije danas su bili sparni zbog “ekstremnog” toplinskog vala, povećavajući rizik od šumskih požara u golemoj državi, upozorio je nacionalni meteorolog.

Ured za meteorologiju danas je izdao “upozorenje na ekstremne vrućine” za udaljena područja Pilbara i Gascoyne u najvećoj australskoj saveznoj državi, upozoravajući da bi tamošnje temperature mogle doseći visokih četrdeset Celzijevih stupnjeva tijekom vikenda.

U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, oko 1500 km sjeverno od glavnog grada Pertha, danas je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stupnjeva Celzijusa, više od šest stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj,. Tamo je u 7:30 ujutro bilo 35,5 C.

Vruće vrijeme povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenske pojave El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim nepogodama kao što su šumski požari, cikloni i suše.



– Vrlo vrući i suhi uvjeti u kombinaciji sa svježim južnim vjetrovima i svježim do jakim zapadnim do jugozapadnim morskim povjetarcem dovest će do povećane opasnosti od požara, stoji u vremenskoj prognozai, objavljenoj na web stranici, u vezi s dijelom Pilbare.

Upozorenje dolazi nakon što su se stotine vatrogasaca ranije ovog mjeseca borile s neobuzdanim šumskim požarom u blizini Pertha usred visokih temperatura, što je dovelo do evakuacije.

Posljednje dvije sezone požara u Australiji bile su blaže u usporedbi s “crnim ljetom” šumskih požara 2019.-2020. koji su uništili područje veličine Turske, usmrtili 33 osobe, 3 milijarde životinja i trilijune beskralješnjaka.

Komentari