U Betlehemu počelo božićno slavlje

Svečanim ulaskom apostolskoga upravitelja Jeruzalemskoga latinskoga patrijarhata nadbiskupa Pierbattiste Pizzaballe u utorak 24. prosinca poslijepodne u Betlehemu su počela božićna slavlja.

Procesija latinskih kršćana u Svetoj zemlji tradicionalno kreće iz jeruzalemskoga Staroga grada konvojem vozila preko izraelske nadzorne točke do desetak kilometara udaljenog Betlehema, Isusova rodnoga grada gdje nadbiskupa pozdravlja palestinsko stanovništvo. Za posljednji dio puta koji latinski patrijarh prelazi pješke do Trga jaslica trebalo im je dva puna sata zbog mnoštva domaćih i inozemnih posjetitelja, među kojima i brojne djece koji su ih oduševljeno pozdravljali. Nadbiskup Pizzaballa istaknuo je da je u tom okupljenom mnoštvu i vladajućem ozračju “vidljiva nada – to je Božić!”

Kroz starogradske betlehemske ulice pratili su ga skauti iz cijele zemlje – 25 skupina s ukupno 3146 skauta. S Trga jaslica nadbiskup se zajedno s gradonačelnikom Antonom Salmanom i ostalim predstavnicima političkoga i crkvenoga života uputio na slavlje Večernje u katoličkoj crkvi Sv. Katarine uz baziliku Rođenja.

Svoj dolazak na polnoćku u crkvi Sv. Katarine kao i proteklih godina najavio je palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Abbas je musliman, ali već je bio nazočan na brojnim kršćanskim bogoslužjima, kao što je to činio i njegov prethodnik Jaser Arafat, također musliman.



Prema podacima župnika iz Gaze Izrael je do danas izdao samo 306 viza kršćanima iz Pojasa Gaze, od toga samo 20 katolicima iz Gaze, prenosi IKA. 

Komentari