U Domu za starije u Dugom Ratu u kojem je izbio požar pronađene nepravilnosti

U nedjelju je u domu za starije u Dugom ratu izbio požar u kojem su preminule dvije osoba, a jedna je teško ozlijeđena. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dovšilo je inspekciju kojom je utvrđeno da je u Domu bilo nepravilnosti.

“Jučer kasno poslijepodne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora nad pružanjem socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama, proveden u obiteljskom domu za starije “Providenca” u Dugom Ratu, kojim je utvrđeno da je u domu smješteno 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

“Nikakve dodatne nepravilnosti nisu utvrđene, a utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci. S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije.

Zadnja redovna inspekcija provedena je usvibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.



S obzirom na to da broj domova u Republici Hrvatskoj premašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je svjesno naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.

“Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obiteljii socijalne politike Josip Aladrović.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim žup anijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjetimo, u Obiteljskom domu za starije Providence u Dugom Ratu počeo je u ponedjeljak ujutro očevid kako bi se utvrdio uzrok požara u Domu, u kojem su dvije osobe smrtno stradale, a jedna teško ozlijeđena.

Komentari