U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nedostatak liječnika sve veći problem

Pixabay

Nedostatak liječnika sve je veći problem u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u manjim gradovima i mjestima. Tako je Dubrovnik već godinu dana bez jednog, a ovih je dana ostao bez još jednog pedijatra zbog odlaska u mirovinu. Iz Hitne pomoći najjužnije županije, pak, u vrijeme raspisivanja specijalizacija također odlaze mladi liječnici. Problemi su to koji će s vremenom, ako se ne promijeni sustav, upozoravaju s juga, biti još i veći.

Doktorica Katarina Rydzak je prije dva i pol mjeseca iz Zagreba došla raditi u dubrovačku Hitnu pomoć. Zadovoljna uvjetima rada i ekipom, razumije i kolege koji odlaze na specijalizaciju.

– Svi traže neko svoje radno rješenje u specijalizaciji i traže tu neku sigurnost. Posao od 8 do 16, a ne smjene po 12 sati, noćne smjene. Mislim da je to lakša opcija, rekla je Katarina Rydzak, liječnica Zavoda za hitnu medicinu DNŽ – Ispostava Dubrovnik.

Upravo zbog odlazaka na specijalizacije nedavno je županijski Zavod za hitnu medicinu objavio natječaj za čak 14 liječnika. Sada su sva mjesta popunjena.



– U najavi su još dva odlaska, ali imamo već dva odabrana kandidata. Sad vidite – sve to je jedna sretna okolnost jer se isto tako moglo dogoditi da se ne javi niti jedan kandidat, kazao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako je iz prijedloga novog zakona ispalo ono što smatra jako dobrim rješenjem, nada se kako će to biti regulirano podzakonskim aktom.

– Da se mladim liječnicima, neću reći uvjetuje, nego nudi mogućnost da godinu dana rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da steknu iskustvo, da se senzibiliziraju s pacijentima i da imamo i mi i Domovi zdravlja, pogotovo na terenu rješenje, izjavio je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodatni problem Dubrovnika je stambeno pitanje, iako ga županija subvencionira s 2000 kuna na mjesec.

– Nemoguće je pronaći cjelogodišnji smještaj u Dubrovniku cijele godine, tako da bi bilo super kada bi Zavod dobio neke stanove na korištenje od županije ili od Grada, rekla je Katarina Rydzak, liječnica Zavoda za hitnu medicinu DNŽ – Ispostava Dubrovnik.

Dom zdravlja, pak, osigurava besplatni smještaj. Unatoč tome je Mokošica, s 850 upisane djece, već godinu dana bez pedijatra, a ovih dana i lapadska pedijatrica, s 2000 malih pacijenata, odlazi u mirovinu.

– Problem je nastao kad smo mi jednu našu specijalizanticu financirali, poslali na specijalizaciju i kada ona nije po završetku specijalizacije nije došla ni dana odraditi u Dubrovniku i tad je nastala rupa, kazao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Za sada se izmjenjuju preostale dubrovačke pedijatrice, ali svi se nadaju dugotrajnijem rješenju – pregovara se s novim liječnicima o njihovom dolasku.

– Čak i financijski nešto se dogovaramo da bi mogli i povećati u skladu sa zakonom. Dakle, ne s Domom zdravlja nego s ili gradom Dubrovnikom ili sa županijom koji bi nekakav nadstandard plaćali dodatno, izjavio je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

No, sve je to gašenje vatre. Nužna su sustavna i cjelovita rješenja, inače će se, pogotovo manje sredine – ističu akteri ove priče – naći u vrlo velikim problemima.

Komentari