U Hrvatskoj pet novozaraženih koronavirusom, ukupno 37; Prvozaraženi ozdravio i ide kući

Ilustracij

U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je u subotu ujutro Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Dvije su osobe iz Osijeka, po jedna iz Siska, Varaždina i Zagreba.

Sve to su i dalje importirani slučajevi ili bliski kontakti od prije poznatih slučajeva

Situacija je zahtjevna, ali je kontroliramo i držimo u redu, poručili su iz Stožera.



Istaknuli su i da je drugi blizanac, od dvojice zaraženih koronavirusom – negativan.

Pod zdravstveni nadzor do petka stavljena je 5991 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna. Nastava na daljinu će se organizirati dinamikom koju odredi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Djeca do 11 godina trebaju biti zbrinuta u vrtićima i školama ako oba roditelja rade i nema druge mogućnosti.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

Preporuka je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i sl.)

Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Vili Beroš: Situacija se mijenja iz sata u sat

Zasad je u Republici Hrvatskoj situacija dobra, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš, uoči sastanka u Vladi.

Upitan je li moguće uvođenje novih mjera, ministar je rekao da je sve moguće, jer se situacija mijenja iz sata u sat.

U Hrvatskoj su zabilježena 37 slučaja zaraze koronavirusom. Danas je potvrđeno pet novih slučajeva.

“Radi se o bliskim kontaktima. Radi se o importiranim kontaktima.Radi se o dva slučaja u Osijeku, jedan u Sisku i jedan slučaj u Varaždinu te Zagrebu”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Capak je kazao da se oporavio i drugi brat blizanac koji je prvi zaražen. On će tijekom dana biti pušten kući.

“Moram apelirati na novinare, urednike na koji se način izvještava o djeci. Djeca su ranjiva skupina i ne treba otkrivati podatke o djetetu i njihov identitet”, kazala je pravobraniteljica za djecu. Dodala je da dobrobit djece mora biti na prvom mjestu. Moja poruka je da svi zajedno moramo zaštiti zdravlje djece ali i mir i dostojanstvo, kazala je.

“Svi oni koji su u primarnom kontaktu s djetetom trebaju razgovarati s djecom da ne budu uplašeni”, kazala je pravobraniteljica. “U tijeku su pripreme i ministar je donio odluku da svi idu u samoizolaciju. Inspektori će davati ljudima odmah potvrde. Uzet će im podatke. Ta procedura će trajati dvije minute”, kazao je Capak.

“Molimo sve za strpljenje, angažirali smo civilnu zaštitu. Radi se o izvanrednoj situaciji na koju nitko nije spreman” rekao je Capak o gužvama na granici. 3000 do 8000 nije mala kazna. Radimo na tome da uvedemo nadzor nad samoizolacijom, kazao je Capak.

“Svi koji su bili u kontaktu s zaraženim djetetom ide u samoizolaciju. I roditelji idu u izolaciju”, kazao je Capak. Više od 500 ljudi je u ovom trenutku u testiranju, dodao je.

Komentari