‘U HRVATSKOJ POLITICI POSTOJI RUSKI UTJECAJ’ Glavašević: Tučnjava Plenkovića i Milanovića bila bi jadna, ali barem komična

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Tko su trabanti, tko rusofili, tko kontrolira sankcije Zagreba prema Moskvi, sve su to teme koje je u RTL Direktu komentirao saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Glavašević je kazao da ne zna tko su rusofili i politički trabanti o kojima govori premijer.

“Mislim da to nitko ne zna. Možda bi premijera trebalo pitati za objašnjenje. Možda ih prije treba potražiti u vlastitoj stranci nego drugdje”, kazao je Glavašević.

Na pitanje jesu li izjave predsjednika Zorana Milanovića rusofilne, Glavašević je kazao da je problematično imati predsjednika kojeg hvale ruski mediji.



“Zoran Milanović kao predsjednik je potpuno drugačiji od Zorana Milanovića premijera i Zorana Milanovića kandidata za predsjednika republike”, kazao je Glavašević.

Komentirajući Milanovićevo ignoriranje Krimske platforme, Glavašević je kazao kako se radi o parlamentarnoj platformi te da u tom smislu je manje bitno je li predsjednik sudjelovao.

Na pitanje misli li da u hrvatskoj politici postoji ruski utjecaj, Glavašević je odgovorio potvrdno.

“Mislim da postoji jako dugo, prije svega u HDZ-u. HDZ ima jednu dugu povijest sklonosti ne Putinovoj ideologiji koliko novcima. Volim podsjetiti da je supruga bivšeg HDZ-ovog predsjednika imala firmu koja se prijavila na natječaj za izgradnju nuklearne elektrane u Finskoj koji je poništen, pa je otvorena istraga zbog sumnje u ruski kapital. To je jedan primjer, ima ih puno”, kazao je.

Kazao je i kako Rusija ima veze s ekstremnom desnicom u Hrvatskoj.

“To je notorna činjenica, govorio sam o tome u Saboru gdje sam govorio o vezama ruskih oligarha i ekstremističkih desnih organizacija u Hrvatskoj. Ljudi iz nekih od tih organizacija su bili izabrani u Sabor. Jedan od predmeta zašto se Klub Zeleno-lijevog bloka odlučio se na ovu inicijativu je jer je ruski utjecaj snažan u ključnim sektorima gospodarstva u Hrvatskoj. Od energetike gdje naša najveća plinska kompanija ima ekskluzivni ugovor s Gazpromom i kroz tu kompaniju je bilo puno utjecaja na politiku”, kazao je Glavašević.

Među ostalim, komentirao je i kako je izgledalo razdavanje Mire Bulja i Hrvoja Zekanovića koji su se sukobili u Saboru.

“Izgledalo je jadno. Bila je agresivna situacija. Grozno mi je što građani moraju gledati takve stvari. Nisu zaslužili takve scene u svom najvišem predstavničkom tijelu”, kazao je Glavašević.

Odgovorio je i koga bi štitio da se sukobe predsjednik Milanović i premijer Plenković. “To je situacija u kojoj bi ih pustio da se pobiju međusobno svečano i mislim da je to tučnjava koja bi bila jednako jadna, ali bi barem bila komična”, zaključio je Glavašević.

 

Komentari