U Hrvatskoj uhićen jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi: Na listi se nalazi i pravi monstrum koji je hladnokrvno ubio čovjeka

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

U utorak je na graničnom prijelazu Pasjak prilikom granične kontrole ulaza putnika u Hrvatsku uhićen 27-godišnji hrvatski državljanin koji se nalazi na listi najtraženijih i opasnijih bjegunaca u Europi.

Naime, riječ je o Kristijanu Čačiću koji se našao među na listi među 55 bjegunaca za kojima traga Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz potporu Europola. Oni su ove godine pokrenuli kampanju koja bi trebala pomoći pri pronalasku pripadnika organiziranih kriminalnih skupina u Europskoj uniji. Među njima su bila i trojica Hrvata. Neki od profila istaknutih na ovogodišnjem popisu uključuju šefove mafije koji su traženi zbog ubojstva i masakra nad nedužnim ljudima, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji ubijaju ili čine druga nasilna kaznena djela u ime kriminalnih skupina te osobe koje se bave pranjem i pronevjerom novca.

Čačić je uhićen nakon što je pokušao pješice prijeći granični prijelaz. Za njim je tragala Policijska uprava primorsko-goranska, a potragu za spomenutim raspisao je Županijski sud u Rijeci zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Osim toga, radi njegova uhićenja raspisane su međunarodne potrage u Schengenskom informacijskom sustavu i Interpolovoj bazi podataka.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenik je uhićen i prepraćen u nadležni zatvor.



Osim, Čačića, na listi su još dvije osobe, Manuel Vulić i Tomislav Šoljić.

Tomislav Šoljić na splitskom Županijskom sudu 1. prosinca prošle godine nepravomoćno je osuđen u odsutnosti jer je već tad bio u bijegu na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata zvanog Pajkić te pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu 14. lipnja 2020.

Sudilo mu je sudsko vijeće na čelu sa sucem Dinkom Mešinom. Šoljić je s pet metaka pogodio Čabraju, jednom u nogu, tri hica u prsa, jedan u leđa i nanio mu teške ozljede. U tom postupku sudilo se petorici. Kada je riječ o ubojstvu Boljata, Šojić je odgovoran za posebno brutalno egzekuciju. Naime, on je prišao Boljatu koji je ležao licem prema podu slomljene lubanje i nagnječenog mozga te mu hladnokrvno ispalio dva hica u leđa, iako je bio svjestan da je ovaj još uvijek živ.

Tomislava Šoljića u bliskom krugu zovu Div zbog korpulentne građe, a u osobnom opisu na tjeralici Europola je navedeno da je visok između 191 i 200 centimetara. U službenim podacima stoji da je imao prebivalište u Kaštel Štafiliću te zadnju prijavljenu adresu na području Zagreba.

Kao i o Čačiću, tako je i o Vuliću malo podataka. Za njim se traga radi kaznenih djela zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, teškog ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, piše Dnevno.hr

 

Komentari