U Hrvatskoj utvrđeno osam novih slučajeva afričke svinjske kuge

pixabay/ilustracija

Afrička svinjska kuga i dalje se širi Vukovarsko-srijemskom županijom. Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je laboratorijskom analizom potvrđeno osam novih slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima na području te županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), uz novo žarište na gospodarstvu u Babinoj Gredi.

Time je do sada utvrđena afrička svinjska kuga (ASK) na 17 gospodarstava u Hrvatskoj, a eutanazija svinja na novopotvrđenim zaraženim gospodarstvima obavit će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, dodaju iz Ministarstva, piše HRT.

Navode i da je u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Ministarstvo je odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.



U Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, uz prateće rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

– Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima, napominju iz Ministarstva.

Načelnik: Mjere jesu stroge i nepopularne, međutim one takve moraju biti

Svinjogojci nisu u strahu, vjeruju kako će se situacija brzo razriještiti.

– Ne strahujemo, sve zemlje u okruženju su to prošle prije nas pridržavmo se uvjeta koje je ministarstvo propisalo, prema tome nadamo se čim prije da će to stati i da ćemo moći dalje tržiti robu, rekao je Mato Kalistović iz Drenovaca.

– Nismo u strahu završiti će to brzo tako da mislim da neće to biti većih problema, dodao je njegov susjed Mirko Mandić.

Načelnik općine, poručio je kako je potrebno poštivati mjere koje su propisane.

– Mjere jesu stroge nepopularne međutim one takve moraju biti i čim prije, evo nadamo se kad se ovo sve smiri, a vjerujem u ove mjere da će to biti uskroro jer zaista svako gospodarstvo si može priušiti dva tjedna tri da se pridržavamo ovih mjera za naše dobro zajednički interese, zaključio je načelnik Općine Drenovci, Josip Nasurović.

Komentari