‘U LAŽI SU KRATKE NOGE’ Kosor kritizirala Hrvoj-Šipek: Državna odvjetnica je morala kukati u Saboru kako je stanje loše

Foto: Biljana Gaurina / Cropix

Bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor kao redovita gošća N1 televizije u subotu je komentirala dnevno-političke teme.

Kosor je na početku podsjetila na poznati činjenicu da glavne državne odvjetnike bira Sabor, odnosno vladajuća većina koju drži HDZ.

“Glavni državni odvjetnik mora biti osoba koja prije svega čuva Ustav RH, ali i ugled institucije na čijem je čelu”, napomenula je Kosor, a potom je kritizirala aktualnu glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek.

U laži su kratke noge
“Državni odvjetnik u svom radu nikada ne bi smio razlikovati opozicijske i vladajuće zastupnike. To se, nažalost, dogodilo. Mislim da je prvo veliko poskliznuće mimo zakonskih i ustavnih ovlasti bilo to nesmotreno argumentiranje glavne države odvjetnice da se tu radi o pritisku opozicije jer se ide uskoro na izbore”, rekla je bivša šefica vlade.



Kosor dodaje da je smanjenje proračunskog novca za DORH neshvatljivo u trenutku kada se premijer hvali da novca ima.

“Državna odvjetnica je morala kukati u Saboru kako je stanje loše”, rekla je.

Vezano uz priznanje Hrvoj-Šipek da je propusta u slučaju bivše ministrice i Plenkovićeve lavice Gabrijele Žalac bilo, ali da nije bilo namjerno, Kosor poručuje da je državna odvjetnica odgovorna ako takva institucija napravi propust.

“To je propust koji je onda pokazao da je to jedna ogromna afera za koju ne znamo dokle će doći. Tu se govori i o pronevjerama i navodnoj krađi europskog novca. To kompromitira rad tijela koje mora biti neovisno i uzor”, na pomenula je Kosor.

Također, smatra da glavni državni odvjetnik mora biti osoba koja uživa respekt i koje se oni koji rade mimo zakona itekako moraju bojati.

 

Osvrnula se i na prepisku koju je objavio RTL, a prema kojoj je vidljivo da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u dva navrata komunicirala s Rimac. Međutim, u saboru je zastupniku Nikoli Grmoji rekla da nikad s njom nije komunicirala, osim kad je bila gradonačelnica.

“Nije pitanje o čemu su one razgovarale. Najvažnije u ovom otkriću RTL-a je što glavna državna odvjetnica na izravno pitanje zastupnika nije odgovorila istinu”, rekla je Kosor pa zaključila tu temu:

“To sad otvara zaista ogromno pitanje i vrata velikim problemima, ali pitanja su u ovom trenutku isključivo za onog tko ju je predložio za glavnu državnu odvjetnicu, a to je Vlada”.

Na kraju je poslala dnevnu dozu otrovnih strelica prema čovjeku kojeg je učlanila u HDZ – Andreju Plenkoviću.

“Plenković to neće još dugo moći rješavati tako da svima koji ukazuju na činjenice nalijepi etiketu Putinovca, a činjenice su da je uhapšen ministar u mandatu i da vladajuću većinu drže i dva optuženika”, rekla je bivša premijerka Kosor.

 

Komentari