U napadu Islamske države ubijena četiri kurdska vojnika

Youtube/screenshot

Četiri pripadnika sigurnosnih snaga predvođenih Kurdima ubijena su u samoubilačkom napadu tzv. Islamske države u ponedjeljak na centar sigurnosnih snaga u sirijskoj Raki, rekao je glasnogovornik snaga.

Farhad Šami, čelnik medijskog centra Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, rekao je da su u napadu ubijena dva pripadnika SDF-a i dva pripadnika snaga unutarnje sigurnosti regiona Asajiš.

Jedan bombaš samoubojica je ubijen, a drugi priveden, rekao je Šami i dodao da je napad osujećen.

Islamska država je 2014. preuzela ogromne dijelove Iraka i Sirije, uključujući Raku koja je bila njeno glavno sjedište moći, ali otkako je izgubila svoj posljednji značajan dio teritorije u Siriji 2019. pribjegla je gerilskim napadima.



Preostali militanti posljednjih godina se uglavnom skrivali u zabačenim dijelovima, iako su još uvijek sposobni da izvode napade u stilu pobunjenika.

U velikom napadu IS-a na zatvor al-Sina’a koji vodi SDF u gradu Hasaki na sjeveroistoku Sirije u siječnju je poginulo oko 500 ljudi, uključujući 374 osobe povezane s ISIS-om i desetine boraca i zatvorskog osoblja SDF-a, priopćio je SDF.

Komentari