U OŠ Gračani u Zagrebu došlo samo jedno dijete

Ilustracija Foto: Jakov Prkic / CROPIX/ilustracija

U sklopu popuštanja mjera danas su otvorene i škole za učenike razredne nastave. No čini se kako nema pretjeranog entuzijazma roditelja za slanjem djece u školu, tako je u osnovnu školu u Gračanima stiglo samo jedno dijete.

“Spremni smo, dobili smo svu potrebnu opremu za zaštitu, a na prvom mjestu nam je zdravlje učenika,” istaknuo je ravnatelj OŠ Gračani Dalibor Dedić dodajući da je danas došlo jedno dijete.

Naglasio je da razumije zabrinutost roditelja koje, smatra, ne bi trebalo stigmatizirati jer se roditelji moraju vratiti na poslove i “naša društvena odgovornost je preuzeti djecu, skrbiti o njima i dati im obrazovanje”. Rekao je da u ovom procesu pripreme nije osjetio nikakav pritisak viših instanci:

“Naravno da ne, nisam pokušao odgovoriti roditelje da ne šalju djecu u školu. Bio sam dužan upozoriti roditelje primjerice da će dijete biti jedino u razredu i dogodilo se da su roditelji odustali. Bila je opcija da danas dođe troje, četvero djece, no jedno se pojavilo.”



Dijete koje je stiglo u školu u Gračane imat će jednako kvalitetno obrazovanje kao i ona koja su ostala doma, naglasio je. Također, istaknuo je da je preporuka da osoba koja dovede dijete u školu, i dođe po njega. Naravno, djedovima i bakama se sad preporuča da ne podižu djecu s obzirom na to da spadaju u rizičnu skupinu.

“Ovo je teška situacija, teška godina, pogotovo za prve i osme razrede, ali smo kvalitetno sve odradili i djeca će dobiti dosta kvalitetno obrazovanje s obzirom na okolnosti”, rekao je Dedić.

Napominje da nema informacije da će se otpuštati kadar, a o štrajku učitelja kaže:

“Smatram da su učitelji u ovom trenutku dobro potegnuli, nije im lako. Cijeli dan su na raspolaganju djeci i roditeljima. Ako će se ići na smanjivanja, odgovornost trebamo snositi svi.”

Komentari