U Osijeku prikupljeno više od 110 kilograma otpada u ekološkoj akciji

Foto: Dorian Horvat / CROPIX

Akcijom čišćenja osječke Promenade u nedjelju je, na Svjetski dan okoliša, započelo ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Od izvora do mora pri čemu je prikupljeno više od 110 kilograma otpada koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način.

Riječ je o projektu kojim se promiče zaštita vodnog bogatstva Hrvatske i primjerenog odlaganja otpada u čijem je sklopu istoga dana održano i šest manjih ekoloških akcija čišćenja diljem Hrvatske u Valpovu, Bjelovaru, na Čiovu, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu a u kojima je prikupljeno gotovo pet tona otpada.

Čišćenju šetnice uz rijeku Dravu u Osijeku priključila se i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak ističući kako se ovakve ekološke akcije i nužnost jačanja svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju naše prirode moraju podržavati na svim razinama, te vlastitim primjerom slati jasne poruke o važnosti odnosa prema prirodi i okolišu.

Svjesni smo velikih klimatskih promjena, svjesni smo djelovanja čovjeka na prirodu i okoliš, te o nužnosti promjena koje moramo napraviti u svom ponašanju, kazala je Tramišak napominjući da su zelene politike trendovi koje slijedimo i na razini EU i u Hrvatskoj.



Briga za okoliš je briga za budućnost, poručio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Podsjetio je da je Osječko-baranjska županija nagrađena Godišnjom nagradom za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija zbog 54 energetske obnove javnih zgrada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je da je upravo Osijek prošle godine proglašen hrvatskim Eko Cityjem.

– Do te vrijedne titule nismo došli slučajno, prije svega, zahvalan sam sugrađanima koji marljivo prikupljaju i odvajaju otpad, a Grad Osijek je na 51,9 posto odvojenog prikupljanja otpada i prvi je od velikih gradova koji je prešao 50 posto, pojasnio je Radić.

Prema njegovim riječima Osijek Ima četiri reciklažna dvorišta po čemu su među prvima u Hrvatskoj ispunili i tu zakonsku obvezu.

Pohvalio se također da Osijek ima i svoju kompostanu, da se gradi najsuvremeniji pročistač otpadnih voda te da se obnavljaju bazeni na gradskom kupalištu Copacabani čija se voda više neće ispuštati u Dravu.

Imamo više parkova, nego trgova, a Promenada, na kojoj smo se danas okupili, jedinstvena je i najduža šetnica uz rijeku u Hrvatskoj, zaključio je Radić.

U čišćenju osječke šetnice sudjelovali su i članovi Kluba izviđača Javor iz Osijeka. Uz pokretače ekološkog projekta Od izvora do mora tvrtku Coca-Cola Hrvatska u ovogodišnju akciju kao partneri su se uključili Konzum i Jutarnji list.

Komentari