U Rijeci se pokreće studij farmacije

Ilustracija Foto: Pixabay

Na Riječkom sveučilištu pokrenut je novi petogodišnji integrirani studij farmacije. Nakon desetljeća priprema i suradnje znanosti i struke, od iduće akademske godine taj će studijski program zajednički izvoditi Medicinski fakultet i Odjel biotehnologije.

Magistri farmacije deficitarno su zanimanje u Hrvatskoj i trenutačno među najpoželjnijima u Europskoj uniji. Prepoznali su to i budući studenti, javlja HRT.

“Za sada spada među studijske programe za koje postoji najveći interes na 30 upisnih mjesta. To je kvota za sada, a broj prijavljenih je 581, što smatramo da je visok omjer i spada u naše najatraktivnije studijske programe”, rekla je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Struka je to koja omogućava rad u obrazovnim i javnim institucijama, ljekarništvu i proizvodnji lijekova.



“Ovakav jedan kompleksan studij zahtijeva i materijalne preduvjete. Sreća, imamo naš suvremeni kampus i prostor koji će tražiti neke preinake, u čemu će pomoći sveučilište, lokalna zajednica, grad i županija”, govori Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Uz nastavnički kadar do jeseni će biti stvoreni i tehnički preduvjeti studiranja.

“Na ovaj način, nadam se, stvaramo krasnu pretpostavku, prirodan bazen za daljnji razvoj JGL i cijele farmaceutske industrije Hrvatske, ali i europske”, naglašava Ivo Usmiani, predsjednik UO-a JGL-a.

“Zajedno s realnim sektorom ćemo biti spremni pratiti i adekvatno selekcionirati i orijentirati se ka najboljim pojedincima unutar studija”, rekao je Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Takvi će pojedinci biti sigurni da će njihovo znanje biti prepoznato i nagrađeno po završetku studija.

Komentari