U Saboru održan komemorativni skup za žrtve Srebrenice

Srebrenica/illustracija Foto: Twitter

Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Hrvatskom saboru održan je komemorativni skup za žrtve genocida počinjenog 1995. u Srebrenici

Ondje je Vojska Republike Srpske ubila više od 8.000 ljudi. Jednoglasna poruka komemoracije glasi ‘Neka se više nikada, nikome i nigdje ne ponovi’, piše HRT.

Hasan Hasanović jedini je muškarac u svojoj obitelji koji je preživio pokolj. Bolna sjećanja pretočio je u knjigu.

“Imao sam sina od šesnaest mjeseci koji je hvala Bogu sada jedan odrastao čovjek samostalan, nije naučen da mrzi nikoga, ali mora pamtiti mora se sjećati, od prošlosti se ne živi, ali bez prošlosti mi nećemo imati čistu budućnost”, rekao je očevidac Hasan Hasanović.



Traži se pravda za nevine žrtve, a ne osveta, jasno je poručio predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.

“Zaborav i kompromisi oko istine su nas u prošlosti skupo stajali, zato se ne smijemo nikad, ama baš nikad umoriti od govorenja istine”, naglasio je predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Kadro Kulašin.

Jer 26 godina prošlo je od genocida – 26 godina traženja pravde.

“Je l’ bi ih zaliječila pravda, pravomoćne presude svima koji su zločin osmislili i proveli – ne bi, ali bilo bi važno za žrtve da počivaju u miru, a bilo bi važno i za sve nas radi utvrđivanja istine, izgradnje budućnosti”, dodala je izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić.

Djelomična pravda dočekana je prije nekoliko tjedana, ali zadovoljština, spokoj i mir – neće nikada, istaknuo je Željko Reiner.

“Potvrđivanjem doživotnog zatvora zločincu Ratku Mladiću okončan je proces za najteže zločine počinjene na tlu Europe nakon drugog Svjetskog rata i Hrvatska je pozdravila tu dugoočekivanu presudu smatramo je primjernom. Međutim, ne smatramo primjerenim nepravomoćne kazne koje su presuđene Stanišiću i Simatoviću”, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Dan sjećanja na genocid obilježava se 11. srpnja.

“Nastavljamo živjeti tragajući za istinom i pravdom za svaki izgubljeni život, prošlost ne smijemo zaboraviti jer je ona učiteljica budućnosti, ne da ostavljam tragove mržnje, nego da stvaramo temelje bolje budućnosti”, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave i izaslanik predsjednika Vlade Ivan Malenica.

Neka se više nikada i nikome ne ponovi – jednoglasna je poruka s komemoracije.

Komentari