U SAD-u se očekuje objava kandidature Donalda Trumpa za predsjednika

Foto: Alex Brandon/Guliver Image

Očekuje se da će bivši američki predsjednik Donald Trump danas navečer službeno objaviti da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2024. i tako se oglušiti o pozive svoje stranke da od toga odustane pošto su kandidati koje je podržao ostvarili loše rezultate na nedavnim izborima.

– Predsjednik Trump danas bi trebao objavit da će se natjecati za predsjednika, rekao je jedan od njegovih savjetnika Jason Miller koji predviđa da će Trumpov govor biti “vrlo profesionalan, vrlo pomno pripremljen”.

Poznat po svojoj nepredvidljivosti, Trump još ima vremena predomisliti se u zadnjem trenutku, no mjesecima on je jedva prikrivao želju da se ponovno natječe za predsjednika na izborima 2024.

Ako odluči odgoditi kandidaturu, a što su mu neki savjetnici navodno sugeriraju, bilo bi to po njega vrlo neugodno jer je svoju objavu najavljivao kao “možda jedan od najvažnijih govora u povijesti Sjedinjenih Država”.



Bude li se natjecao 2024., Trumpu će to biti treća utrka za predsjednika, odnosno bit će mu to peti nacionalni izbori na kojima je nositelj republikanske liste.

Smatra se da objavom kandidature Trump želi smanjiti izglede republikanskoj zvijezdi u usponu, Ronu DeSantisu, koji je prošlog tjedna ponovno izabran za guvernera Floride i mnogi ga žele vidjeti kao republikanskog predsjedničkog kandidata.

Izbori 2024. mogli bi biti repriza onih iz 2020., ističu analitičari, napose zbog najava da bi se i Biden trebao ponovno natjecati. U demokratskom taboru mnogi smatraju da bi 80-godišnji Biden trebao prepustiti kandidaturu nekome mlađem i popularnijem, ali aktualni predsjednik najavio je da će konačnu odluku objaviti iduće godine.

Komentari