U Slavoniji 2500 svinja viška: Kako ih ne bi eutanizirali, poklanjat će ih

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Dok hrane svoje svinje, svinjogojci stvaraju gubitke. Nisu ih mogli prodati dok su bile na isplativih 120 kilograma. Ne mogu niti sada kad su sve teže, a cijena im pada. Ima ih petnaest viška, a teške su, oko 230 kilograma svaka. U Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji trenutačno je oko dvije i pol tisuće takvih tovljenika.

”To nije kukuruz i pšenica da se može uskladištiti i čekati pravo vrijeme, životinje su živa bića i one kad dođu do određene težine one moraju ići van”, objašnjava svinjogojac Mato Mihić.

Problem je slijedeći. Svinjogojci proizvode, ali nemaju ugovore s kupcima pa im svaki poremećaj na tržištu uzrokuje gubitke jer nemaju kome prodati proizvode. A potražnja stoji već dva mjeseca jer iako je sve za prodaju bilo zatvoreno, granice su ostale otvorene, a kamioni uvozili.

Država im neće pomoći

Pomaka nema ni nakon sastanka Vlade s proizvođačima i klaoničkom industrijom. Slavonski svinjogojci traže interventni otkup države. Ugrožen je, kažu, i nastavak proizvodnje.



“Momentalno nema interesa da se te svinje otkupe. To je za njih malo, a za nas puno. Te svinje ostaju u daljnjem tovu i zauzimaju svinjama mjesto drugim koje bi trebale doći u tov na njihovo mjesto”, govori Dobromir Čović iz udruge Slavonski svinjogojac.

U Sjedinjenim Američkim Državama i dijelu Kanade, farmeri su zbog toga eutanazirali svinje. Domaći proizvođači takav scenarij žele izbjeći pa kažu da će vjerojatno svinje pokloniti ili prodati po principu – daj što daš.

“Pobit svinje, to nije rješenje, premda u zemljama i to rade, ali kod nas je rješenje da klaoničari i prerađivači uzmu na bilo koje načine, a mi kako prođemo, prođemo”, zaključio je Mato.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će razgovore nastaviti s trgovačkim lancima, te da interventni otkup još nije nužda. Istodobno, cijene svinja već su sada ispod proizvođačkih, no i takve, nitko ih neće, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari