U strahu od Kine Japanci kupuju otok na kojem će sagraditi vojni aerodrom i poligon za obuku

Japanska vlada priopćila je početkom tjedna kako je pristala kupiti nenaseljeni otok Mageshima na jugozapadu zemlje i koristila bi ga kao vojni aerodrom i poligon za vojnu obuku.

Otok Mageshima je u većinskom vlasništvu tvrtke za razvoj iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagoshima, dok mu ukupna površina iznosi osam kvadratnih kilometara. Vlada je za otok ponudila 146 milijuna dolara, a pored japanske vojske, na Mageshimi bi vježbali i američki vojnici koji su trenutno smješteni na otoku Iwoto u Tihom oceanu, nekad poznatom kao Iwo Jima.

‘Vrlo je važno osigurati mjesto za vježbe, a mi ćemo pokušati izgraditi stalne objekte u što kraćem razdoblju’, izjavio je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga.

Odabir Mageshime uslijedio je nakon što je američka vojska morala premjestiti svoju pomorsku bazu Atsugi kod Tokija na Iwo Jimu zbog učestalih žalbi lokalnog stanovništva na buku aviona. Prošle godine stanovništvo grada Iwakunija pobunilo se protiv buke koju stvaraju avioni u istoimenoj bazi pa je Pentagon zatražio od Tokija da pronađe pogodniju i trajniju lokaciju za vojne vježbe.

Otok Mageshima nalazi se 400 kilometara od Iwakunija, a trenutno je u vlasništvu tokijske razvojne tvrtke Taston. Nakon kupnje trebao bi biti poligon za uvježbavanje slijetanja i polijetanja japanskih i američkih aviona.



Kupnja otoka okarakterizirana je kao odgovor Japana i Sjedinjenih Država na pomorski rast Kine i nastojanja Pekinga da izgradi nekoliko umjetnih otoka u Južnokineskom moru, na kojima namjerava izgraditi vojne baze.

Japan u posljednje vrijeme u strahu od Kine znatno ojačava svoju ratnu mornaricu koja nije sudjelovala u borbenim operacijama nakon što je uništena u završnim fazama Drugog svjetskog rata i nakon što su Sjedinjene Države nametnule vojne restrikcije Japanu. Suvremena kineska ratna mornarica još je uvijek u razvoju i također nema borbenog iskustva.

Komentari