U studenom su se u Hrvatskoj javljali pacijenti sa simptomima gripe, ili je to već tada bio COVID-19?!

google

Liječnici su ove zime primijetili viroze s jakim kašljem koje dugo traju, temperaturu koja prođe pa se vraća.

U veljači mediji su izvještavali o gripi koja hara Hrvatskom i koja je ispraznila škole i vrtiće, dok su u isto vrijeme izvještavali i o misterioznom koronavirusu u Kini, no sada se počinje postavljati pitanje, je li se stvarno radilo o gripi, ili je to već tada bio koronavirus.

“Nama se prije otprilike tri tjedna znatno povećao broj posjeta ponajprije djece školske dobi od I. do IV. razreda, a posljednjih desetak dana to se spustilo na vrtićku dob”, kazala je 5. veljače predsjednica Društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Đurđa Španović.

Je li se korona ‘zamaskirala’ u gripu?

Da se to korona možda ‘maskirala’ u gripu, sada misle i liječnici. Da, ove zime su primijetili viroze s jakim kašljem koje dugo traju, temperaturu koja prođe pa se vraća.



“Sad kad se vraćamo i razmišljamo kakve su bile kliničke slike, možemo očekivati da se virus pojavio ranije nego što smo očekivali i prije nego što smo mi pretpostavljali. Ali u tom trenutku, kako je bila sezona gripe, nismo to shvatili kao infekciju koronavirusom nego kao gripu ili sindrom sličan gripi”, kazala je specijalistica obiteljske medicine dr. Ines Balint.

Gripa se munjevito proširila Europom

A da je nešto neobično, pokazuju i podaci o gripi u Europi gdje se od prosinca 2019. pa do kraja veljače ove godine gripa munjevito proširila Starim Kontinentom.

Ono što je posebno zanimljivo jest da su početkom siječnja brojne zemlje počele bilježiti slučajeve koji su bili najvišeg stupnja intenziteta. Do ožujka, gotovo sve europske zemlje imale su teške oblike gripe. Ili je to bila korona?

Šveđani tvrde da su imali koronu još u studenom

Francuzi su otkrili da je im je korona stigla još 27. prosinca. Oglasila se i Švedska – kažu da su je imali možda već u studenom 2019. Sada i Amerikanci i Talijani kažu da su imali slučajeve puno prije službenih.

“Teško je reći koliko je dugo trajala infekcija kod gospodina koji je 6. veljače preminuo. Ali, obično od početka infekcije do smrti prođu tri do četiri tjedna. Što bi značilo da, ako od datuma smrti oduzmemo četiri tjedna, dolazimo do prvog ili drugog tjedna siječnja”, kazao je profesor medicine sa Sveučilišta Stanford Jay Bhattacharya.

“Vjerujemo da je zaraženih bilo već u siječnju, a možda i dosta prije toga. Svakako smatram da je došla znatno prije 20. veljače”, kazao je znanstvenik talijanske Fundacije ‘Bruno Kessler’ Stefano Merler.

‘Bila je sezona i te pacijente smo liječili – od gripe’

Pa zašto onda ne bi bilo vjerojatno i da je korona u Hrvatsku stigla i prije 25. veljače? Virus se širio Europom, a Hrvati su normalno putovali, vani slavili novu godinu, išli na skijanje, na vikende u Italiju, na studentske razmjene i aerodrome…

I Kinezi su dolazili k nama – od Hrvatske turističke zajednice dobili smo podatak da je od prosinca prošle godine do kraja veljače u Hrvatskoj boravilo 26.500 kineskih turista. U to isto vrijeme, a čak i prije, liječnici bilježe čudne simptome navodne gripe.

“Mi smo već u studenom primijetili nakon početka cijepljenja protiv gripe da nam se javljaju pacijenti sa simptomima sličnima gripi, no naravno kako je bila sezona, mi smo to shvatili i liječili kao gripu”, kaže Balint.

Odgovor daje analiza uzoraka oboljelih od atipične gripe

A odgovor na pitanje kada je korona doista stigla u Hrvatsku dat će analiza uzoraka osoba oboljelih od atipične gripe ili upale pluća u prosincu, siječnju i veljači ove godine.

“Mi ćemo analizirati uzorke sigurno u više laboratorija, ali s obzirom na to da smo imali dosta mirnu situaciju i da smo 25 dana skoro testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivni pojavi, ali ne u većoj mjeri jer bismo onda vjerojatno imali mnogo goru epidemiološku situaciju”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Ono što sada možemo sigurno tvrditi jest da su Kinezi lagali o datumima i da je 31. prosinca, dan kad su je priznali svijetu, korona već putovala Europom, prenosi RTL.

Komentari