U sukobu prosvjednika i pripadnika KFOR-a na Kosovu ozlijeđeno najmanje 90 osoba

Foto: KFOR

Deseci vojnika NATO-a osiguravali su jutros općinsku zgradu u kosovskom gradu Zvečanu, gdje je prethodnog dana u sukobima ozlijeđeno 30 vojnika NATO-a i 52 srpskih prosvjednika. Nekoliko Srba okupilo se ispred zgrade, ali situacija je bila mirna, potvrdio je reporter Reutersa. Vojnici iz SAD-a, Italije i Poljske stajali su nasuprot njih u opremi za suzbijanje nereda.

U ponedjeljak su srpski prosvjednici u Zvečanu bacali suzavac i šok-bombe na vojnike NATO-a. Snage NATO-a na Kosovu, poznate kao KFOR, priopćile su da je 30 njihovih vojnika ozlijeđeno u sukobima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su 52 Srba ozlijeđena.

U drugom gradu sa srpskom većinom, Leposaviću, gradonačelnik, koji je Albanac, nije mogao napustiti svoj ured dulje od 24 sata zbog prosvjednika ispred ureda, izvijestili su mediji.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje “najoštrije moguće”. “Apsolutno su neprihvatljiva nasilna djela počinjena protiv snaga KFOR-a, medija, civila i policije”, napisao je na Twitteru.



Kurti: U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju

Napetosti su porasle otkako su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli svoju dužnost na sjeveru Kosova u područjima s većinskim srpskim stanovništvom jer su Srbi bojkotirali izbore. Kosovo optužuje Vučića za destabilizaciju zemlje, a Vučić optužuje kosovske vlasti za izazivanje problema inzistiranjem na postavljanju novih gradonačelnika.

“U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju – nema pozivanja od glasačkog listića do metka”, objavio je kosovski premijer Albin Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.

Vučić bi se u Beogradu trebao sastati s veleposlanicima takozvane Kvinte – SAD, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija – a kasnije i s veleposlanicima Rusije i Kine u Srbiji.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je za javni radio RAI da je u ponedjeljak navečer razgovarao s Vučićem i Kurtijem. “Pozvao sam sve da budu mirni i odustanu od nasilja. Nadam se da su me poslušali, oboje su pokazali veliku volju, vidjet ćemo”, poručio je.

Komentari