U šunki pronašli opasnu bakteriju koja može izazvati pobačaj. Uopće ne smije biti prisutna u hrani

ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve “Šunke superior” zbog povišene količine bakterija.

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa “Šunka superior rezana – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g”, a nadnevkom “najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva se zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanja.

Komentari