U Varaždinu edukacija za pilote dronova u organizaciji FOI-a

Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu priprema radionice za upravljanje bespilotnim letjelicama. Na njima će polaznike naučiti sigurnom i odgovronom upravljanju te ih upoznati s pravnim regulativama.

Varaždinski studenti i srednjoškolci idu ukorak sa svjetskim trendovima. Od jeseni će se moći educirati za vožnju bespilotnih letjelica. I to u sklopu nove Akademije dronova, piše HRT.

“Polaznici će se upoznati s osnovama leta, pravnim regulativama u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji kroz praktični dio ćemo naučiti polaznike kako sigurno i odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama i naravno pokrit ćemo područja primjene bespilotnih sustava”, naglasio je docent na FOI-u Boris Tomaš.

Na Fakultetu organizacije i informatike djeluju čak dva istraživačka laboratorija koja su sudjelovala u pokretanju cijele priče.



“IOT lab i laboratorij za umjetnu inteligenciju, stručnjaci iz ta dva laboratorija koji se inače bave i projektima istraživačkim, čak tri projekta Hrvatske zaklade za znanost, osmislili su zajedno u suradnji sa stručnjacima iz Elektrostrojarske škole i šire program ove radionice i ja vjerujem da će svim polaznicima to biti izuzetno interesantno”, istaknula je dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep.

A projekt je osmišljen u suradnji s europskim Talent centrom i Varaždinskom županijom koja je dosad za pripremu poligona i opremu izdvojila oko 400 tisuća kuna.

“Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo što vjerujem da će predstavljati određeni izazov, odnosno stvoriti svim polaznicima poseban doživljaj”, dodala je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Prijave za prvu radionicu koja počinje 30. kolovoza, a trajat će pet dana, su u tijeku. Educirat će se 10 polaznika – studenata i učenika srednjih škola. A nakon pilotske radionice kreću redovite edukacije kroz godinu.

Komentari