Ubijena kći utjecajnog nacionalista i ruskog filozofa u eksploziji automobila

Screenshot/twitter; Screenshot/youtube/

Daria Dugina, kći utjecajnog nacionalista i ruskog filozofa Aleksandra Dugina ubijena je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio CNN.

Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i osobni poznanik ženine obitelji, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije.

– Kada je Dugina “skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio, rekao je Krasnov za TASS. Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste, dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. CNN nije u mogućnosti neovisno provjeriti autentičnosti slika.



Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

– To je auto njezina oca, rekao je Krasnov za TASS. “Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.”

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu.

Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao “Putinov mozak”.

Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom sveučilištu, navodi TASS.

U ožujku 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njezina doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina “propasti” ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-a.

Komentari