UBOJICA DJECE IZLAZI IZ BOLNICE? Evo koja ga procedura čeka

Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL

Austrijski državljanin Harald Kopitz koji je živio u Hrvatskoj, a u zagrebačkim Mlinovima ubio svoje troje djece, u ponedjeljak bi mogao biti otpušten iz Vinogradske bolnice. Pri izlasku iz bolnice, preuzet će ga zagrebački policajci i prepratiti  na kriminalističko istraživanje, objavio je Dnevnik.hr.

Kako se doznaje, otac-ubojica je stabilno i pri svijesti te komunicira s liječnicima.

Kriminalist Željko Cvrtila je rekao kako će prilikom izlaska iz bolnice, Kopitzu policajci reći “vi ste uhićeni tog i tog kaznenog djela, imate pravo na odvjetnika, ne morate iskazivati, izvjestit će se osoba koju vi tražite, izvjestit će se vaše veleposlanstvo”.

“Osoba se dalje odvozi u policijsku postaju”, istaknuo je Cvrtila.



Policija tada ima rok od 24 sata da preda kaznenu prijavu odvjetništvu. U rijetkim slučajevima može se tražiti i dodatno vrijeme. Ako nema novca za odvjetnika, on će mu biti dodijeljen prema službenoj dužnosti. No prije svega izgledna je još jedna opcija.

Naime, odvjetnik Rafael Krešić je naglasio kako je moguće da s obzirom na sve okolnosti slučaju, “toj radnji bi mogao nazočiti ili prije nje s osumnjičenikom razgovarati sudski vještak za psihijatriju”.

Ako ne razumije što je učinio tada policija ili državni odvjetnik imaju dvije mogućnosti.

“On će biti odveden u zatvorsku bolnicu ili u psihijatrijsku kliniku Vrapče gdje će se provesti psihijatrijsko vještačenje u kojem će se utvrditi razumije li i shvaća težinu i posljedicu djela koja mu se stavljaju na teret. Ako neće shvatiti, postupak stagnira dok se za to ne promijene okolnosti”, rekao je odvjetnik Krešimir Škarica.

S druge strane, ako se procijeni da razumije što je učinio policija ga predaje pritvorskom nadzorniku i u roku od 16 sati mora ga ispitati županijski državni odvjetnik.

“Taj iskaz je dokaz u kaznenom postupku. On se snima. I sve što kaže u toj fazi postupka se može koristiti u glavnoj raspravi čak iako se kasnije brani šutnjom”, objasnio je Škarica.

Nakon tužitelja, Kopitza čeka Županijski sud u Zagrebu. Naime, zakazat će se ročište kod suca istrage koji će saslušati optuženog te odlučiti ima li elemenata za istražni zatvor.

S obzirom da si je već pokušao oduzeti život, 56-godišnjak će biti pod posebnom prismotrom istražitelja. Iako je obdukcija gotova, odgovor što je točan uzrok smrti troje djece trebao bi biti poznat nakon što stignu toksikološki nalazi, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari