Ugostitelji u RS-u očajni: Svi radnici idu u Hrvatsku, mi ne možemo toliko platiti…

Dok su hrvatski hotelijeri i iznajmljivači zadovoljni dolascima gostiju i dobrim početkom sezone, ugostitelji u Republici Srpskoj imaju velikih problema s pronalaskom sezonskih radnika. Naime, većina njih odlazi u Hrvatsku jer su tamo bolje plaće.

Portal Buka navodi da najviše muke imaju gradovi na granici, a najteže je u Trebinju, iz kojeg će najvjerojatnije nekih 1800 stanovnika od ukupno 30.000 prihvatiti sezonski posao u Dubrovniku.

Dragana Tepavčević, direktorica hotela Central Park, kazala je za Buku da problem sa sezonskim radnicima imaju svi ugostitelji u Trebinju.

“Radnici, što je sasvim razumljivo, traže bolje radne uvjete, koje im mi ovdje ne možemo ponuditi. Naime, mi gostima naplaćujemo i do 10 puta manje nego u Dubrovniku. Kod nas je kava 1.5 KM, a dolje 8 KM. Tako je i s drugim cijenama. No, nije samo stvar u tome već i u količini prodaje. Ako mi prodamo 100 kava, oni prodaju 1000. To je tako, ne možemo se s time boriti”, rekla je Tepavčević.Central Park je za sada riješio problem odlaska radnika, ali je pitanje hoće li to moći ostvariti i u budućnosti. Nedavno su hotel napustila tri stalna zaposlenika, od ukupno njih 20, ali su uspjeli pronaći zamjenu. No s dolaskom sezone će im trebati još pet sezonskih radnika.

“Otišlo nam je troje od 20 zaposlenika. Uspjeli smo dobiti neke ljude koji ne žele raditi u Dubrovniku. Ne odgovara im da rade tamo jer ne žele svojim doprinosima plaćati hrvatsku vojsku i policiju. No nekim ugostiteljima je otišao čitav postav”, kaže Tepavčević.

Najveći problem visina plaće
Jedan od razloga zbog kojih radnici iz ovog hotela rjeđe odlaze nego iz ostalih su dobri uvjeti rada, radno vrijeme od osam sati i dva slobodna dana u tjednu. No, ako je ljudima najvažnija visina plaće, tu Trebinje ne može konkurirati Dubrovniku, piše Buka.

“Imamo dobre uvjete rada, no problem je visina plaće. Mi ne možemo recepcionarima platiti dvije ili tri tisuće maraka. I ovako teško funkcioniramo, a porezi su visoki. Država prvo sebe namiri. Radili ili ne, općini moramo platiti sve mjesečne troškove” rekla je Tepavčević.

“Ako žena ovdje u dućanu može zaraditi 800 ili 900 KM, a u Dubrovniku 2000 KM, logično je da će otići tamo. Ljudi rade za novac”, dodala je.

Trebinje će napustiti 1800 radnika
Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske rekao je za Buku kako trenutno svakoj gospodarskoj grani nedostaje radnika, ali da je najugroženiji ugostiteljsko-turistički sektor.

Podaci pokazuju da je prošle godine 700 radnika iz Trebinja otišlo raditi u Dubrovnik.

“Procjenjuje se da će oko 1800 radnika iz Trebinja otići u Hrvatsku, u Dubrovnik i okolicu. To će stvoriti problem našem turističkom sektoru jer i nama stižu sezona i dolazak velikog broja gostiju”, upozorava Blagojević.

“Ovo će vjerojatno biti najizazovnija godina što se tiče odlaska naših radnika na sezonski posao”, dodaje Blagojević.

Komentari