Uhićen bračni par, bili su ruski špijuni: Vodili miran obiteljski život s djecom, nitko ništa nije sumnjao

Foto: Pixabay

Objavljeni su detalji o osumnjičenima za rusku špijunažu iz prosinca. Riječ je o bračnom paru koji je živio u Sloveniji, a često su dolazili u Hrvatsku.

Priča ide ovako…

Maria Mayer i Ludwig Gisch preselili su se 2017. godine sa svoje dvoje male djece u Ljubljanu. Ljudima koji su ih upoznali obično bi se svidjeli; pridošlice iz Latinske Amerike bile su prijateljski nastrojene, ali ne i napadne.

Mayer je otvorila online umjetničku galeriju, dok je Gisch vodio IT startup. Prijateljima su rekli da ih je mučan strah od uličnog kriminala kod kuće u Argentini potaknuo na preseljenje u Europu. Mirna, planinska Slovenija ponudila je osvježavajuću promjenu ritma, piše The Guardian.



Ona je u par navrata putovala i u Zagreb, surađivala je s hrvatskim umjetnicima.

Mislili su da su obični i dosadni
Svjedoci opisuju da su bili “obični” i “ugodni”. Susjedi su inzistirali na tome da su ljudi koji žive na broju 35 obična obitelj i rekli su da se djeca često mogu čuti kako se igraju u vrtu, vičući na španjolskom.

No, u prosincu su policajci upali u kuću, uhitili par i odveli njihovo dvoje djece u socijalnu skrb. Policija je pretresla i ured u vlasništvu para. Prema izvoru upućenom u istragu, pronađena je enormna količina gotovine, bili su potrebni sati da se izbroji.

Krajem siječnja slovenski su mediji objavili vijest o uhićenjima, povezujući ih s ruskom obavještajnom službom. Izvori u Ljubljani rekli su The Guardianu ovog tjedna da su “Maria i Ludwig” zapravo elitni ruski špijuni poznati kao “ilegalci”.

Inače, uhićenja su uslijedila nakon što je Slovenija dobila dojavu strane obavještajne službe, piše Dnevno.hr

U četvrtak je i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon potvrdila te tvrdnje, rekavši novinarima da su uhićeni par zapravo ruski državljani, a ne Argentinci.

U svakom slučaju, dobro pripazite tko su vam susjedi…

Komentari