Uhićeni bivši potpredsjednik Vlade prenoćio u policijskom pritvoru na Oranicama

Vlado Kos/Cropix

Uhićeni bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić jučer poslijepodne ispitan je u Uredu europskog javnog tužitelja. Prenoćio je u pritvoru na Oranicama.

Tomislav Tolušić i Željko Ferenc noć su proveli u policijskom pritvoru na Oranicama.

– Već sama činjenica da su prenoćili kod policije ukazuje da bi istražitelji najvjerojatnije trebali za njih zatražiti zadržavanje i u istražnom zatvoru. To se za sada još nije dogodilo. Ovdje na županijski sud takav zahtjev još nije došao, izvijestio je za Vijesti HTV-a Eugen Husak.

Dodaje da ako takav zahtjev dođe, oni bi tijekom dana trebali biti prepraćeni na Županijski sud gdje bi sudac istrage trebao donijeti odluku ima li osnove za njihovo zadržavanje u istražnom zatvoru.



– Sudac istrage mora procijeniti postoji li opasnost od bijega, mogu li utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo. Ako ne dođe do zahtjeva ili sudac to ne procijeni, oni danas odlaze kući, rekao je Husak.

Kad je Tolušić došao na mjesto ministra poljoprivrede u HDZ-ovoj Vladi na stolu su bila pravila u kojima EU daje 30 posto bespovratnih sredstava za gradnju vinarija ili podizanje vinskih nasada. Tomislav Tolušić je kao ministar i nadređen Agenciji za plaćanje u poljoprivredi takav pravilnik mijenjao i uveo pravilo da investitor treba imati samo 50 posto sredstava, a 50 posto će dobiti bespovratno iz EU.

– Kada je otišao iz politike i odlučio se za vinarski biznis, krenuo je raditi po tom pravilniku. Međutim, i na njemu je navodno radio određene nepravilnosti. Istražitelji sumnjaju da nije imao potrebnih 50 posto vlastitog novca za investiciju, već je to lažirao kako bi dobio što više novca iz europskih fondova. Uz pomoć Željka Ferenca koji je radio u virovitičkoj ispostavi te agencije, lažirali su dokumente i prikazali da je već zasađeni vinograd oranica kako bi povukli novac za podizanje novog nasada iako je on realno već postojao, izvijestio je Husak.

Komentari