UHS: Suci se u mjerama upozorenja drže uputa predsjednika Vrhovnog suda

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) poručila je u nedjelju da se suci u mjerama upozorenja drže uputa Vrhovnog suda, referirajući se na tvrdnje resornog ministarstva po kojima su u prvom tjednu štrajka otkazali 38 posto predmeta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta.

Suci ističu da se u mjerama upozorenja koje traju od 22. siječnja pridržavaju Zakona o sudovima i uputa predsjednika Vrhovnog suda, čelnika sudbene vlasti, u kojima jasno stoji kako se “rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta”.

“Unatoč takvoj praksi, Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) predvođeno ministrom Ivanom Malenicom kontinuirano iznosi neistine i manipulira podacima, u pokušaju da umanji činjenicu da je pogazio riječ o implementaciji indeksacije i stupnjevanja do kraja 2023.”, priopćila je udruga.

Tvrde da je na njihov račun iznesen niz “neistina i manipulacija” ovih dana jer se iznose tvrdnje da su ročišta u Splitu otkazana radi mjera iako su otkazana radi preseljenja suda na novu lokaciju.



Udruga ističe da se manipulira i s podacima s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je dio ročišta s područja obiteljskog prava unaprijed pomaknut jer su suci vodili brigu o građanima, imajući na umu da su mjere upozorenja najavljene za razdoblje kad su ta ročišta planirana.

“Ako je, prema podacima koje MPU iznosi, otkazano minimalno pet tisuća ročišta u prošlom tjednu, a resorni ministar to ne smatra velikim problemom za sve, to opet ukazuje da ne razumije funkcioniranje treće grane vlasti u Republici Hrvatskoj”, ocjenjuju suci.

Ističu da od početka mjera nema poziva za stol i pregovore od strane Vlade te da već devet dana s ministarstvom komunikaciju samo putem medija.

Podsjećaju da je posljednji kontakt s ministrom bio 19. siječnja, kada im je ponovljena ponuda za materijalna prava koju su članovi UHS-a ranije odbili i najavili mjere upozorenja.

UHS je najavio da će se njihov Upravni odbor sastati najkasnije 1. veljače, kada će odlučiti o daljnjim koracima, ovisno o dotad zaprimljenoj ponudi Vlade. Ponudi li Vlada način kojim će ispuniti javno obećanje ministra, mjere će prekinuti i ranije, kažu suci.

Odaziv na mjere upozorenja po podacima sudačke udruge premašuje 85 posto, a žele ukazati na to da im plaće nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima već 25 godina dok je od 2000. prosječna plaća rasla 125 posto.

Komentari