Ukrajinci pokušali napasti Moskvu, Rusi uzvratili uništenjem spremišta žitarica

Foto: Facebook

Moskovske zračne luke ponovno su otvorene s obzirom na to da je privremeno bio obustavljen promet u srijedu rano ujutro zbog pokušaja napada dronovima na glavni grad. S druge strane, Rusija je noću na srijedu napala bespilotnim letjelicama ključno područje za izvoz žitarica južno od ukrajinske regije Odesa i rijeke Dunav uzrokujući požare u spremištima.

Rusko ministarstvo obrane reklo je u srijedu rano da je protuzračna obrana srušila tri drona koja su pokušala izvesti napade na Moskvu.

Područje glavnoga grada Rusije već je šesti dan zaredom na meti napada, rekao je gradonačelnik ruskog glavnog grada u srijedu rano ujutro.

“Noćas je protuzračna obrana srušila dron u Možajskom okrugu, u Moskovskoj oblasti. Drugi dron je pogodio zgradu u izgradnji u središtu Moskve”, objavio je Sergej Sobjanjin na Telegramu.



Zračni promet u moskovskim međunarodnim lukama Domodjedovu, Šeremetjevu i Vnukovu prekinut je, javila je agencija TASS, pozivajući se na nadležne službe.

Na noćnim snimkama objavljenim na društvenim mrežama koje AFP nije mogao provjeriti, blizu nebodera se dizao dim.

Ruski teritorij je sada gotovo svakodnevno na meti napada dronovima.

U utorak rano ujutro dvije bespilotne letjelice srušene su iznad Moskovske oblasti, u Krasnogorsku, sjeverozapadno od glavnog grada, gdje su popucala stakla na zgradi, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Tijekom ljeta su pogođeni dronovi iznad poslovne četvrti u Moskvi, a u svibnju su srušena dva drona blizu Kremlja.

Ruski dužnosnici opetovano upozoravaju da bi vojni dronovi nad Moskvom, koja s okolnim područjem ima gotovo 22 milijuna stanovnika, mogli dovesti do veće katastrofe.

Broj napada dronovima duboko unutar Rusije se povećao otkako su dvije bespilotne letjelice uništene nad Kremljom početkom svibnja.

Nije jasno kakav će učinak ti napadi imati na stav ruske javnosti o ratu.

Ukrajina još nije komentirala jutrošnje napade no ona rijetko preuzima izravnu odgovornost za napade na ruski teritoriji ili područja pod kontrolom Rusije, napominje agencija Reuters.

Sjedinjene Države ne potiču i ne pomažu napade na ruskom tlu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta pošto su ruske vlasti objavile da su srušile dronove kojima se u srijedu rano ujutro pokušalo napasti Moskvu.

Ukrajina je ta koja treba odlučiti kako će se braniti od ruske invazije koja je počela u veljači prošle godine, rekao je glasnogovornik, dodajući da Rusija može prekinuti rat u bilo kojem trenutku, ako se povuče iz Ukrajine.

Ankete pokazuju da je podrška za rusku vojnu operaciju u Ukrajini i dalje visoka, oko 75 posto, no upitno je koliko su takva istraživanja u Rusiji precizna.

Rusija napala žitna postrojenja u ukrajinskom Podunavlju
“Neprijatelj je pogodio skladišta žitarica i kompleks za proizvodnju i pretovar u Podunavlju. Požar je izbio u skladištima i brzo je lokaliziran. Vatrogasci nastavljaju s radom”, objavila je ukrajinska vojska na Telegramu.

Vojska je objavila fotografije zapaljenog žita i teško oštećenog spremišta.

“Nažalost, (…) požar je izbio u kompleksu za proizvodnju i pretovar. Šteta uključuje i spremišta”, rekao je guverner regije Odesa Oleh Kiper na Telegramu.

Ukrajinske zračne snage rekle su da su srušile 11 od 20 dronova koje je Rusija lansirala noću na srijedu.

Preko ukrajinskih luka na Dunavu izvozila se četvrtina ukupne količine žita prije nego što se u srpnju Rusija jednostrano povukla iz sporazuma o sigurnom izvozu žitarica koji je bio sklopljen uz pomoć UN-a.

Luke na Dunavu od tada su postale glavna prometnica za izvoz ukrajinskog žita .

Cijena žita na svjetskom tržištu porasla je ranije u kolovozu kada je Rusija napala Izmail, glavnu ukrajinsku luku na Dunavu blizu granice s Rumunjskom te luku Reni.

Komentari