Ukrajinski predsjednik predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Foto: Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u petak je predložio uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska komenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tijekom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze.

– Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke, rekao je u svom on-line obraćanju.

Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiscirani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.– To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas, izjavio je Zelenski.

Kanada je prošli mjesec objavila da će promijeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila da se oduzeta imovina i strana imovina koja je pod sankcijama redistribuiraju kao kompenzacija žrtvama ili da se njome pomogne u obnovi strane zemlje od rata.

Komentari