Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio vojne položaje na istoku zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je vojne položaje na istoku zemlje zbog sve većih napetosti u odnosima s Rusijom. U Donbasu, gdje se ukrajinska vojska bori protiv proruskih separatista od 2014. poginulo je 14.000 ljudi.

Ured predsjednika objavio je fotografije kako u pancirnom prsluku i s kacigom hoda kroz rovove u području operacije združenih snaga u Donbasu, istočnoj industrijskoj regiji. Volodomir Zelenski je vojnicima čestitao Dan Oružanih snaga, a petorici uručio državne nagrade.

– Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastavit će ispunjavati svoju najvažniju misiju – braniti slobodu i suverenitet države od ruskog agresora. Ukrajinska vojska vjeruje u svoju snagu i može spriječiti svaki osvajački plan neprijatelja, poručio je jučer Zelenskij u priopćenju.

Rusija je nagomilala velike vojne snage kod granice s Ukrajinom, ali odbacuje optužbe da priprema ofenzivu. Ukrajina poziva NATO da ubrza njezino pristupanje, no čelnici NATO-a prvo traže provedbu reformi i suzbijanje korupcije. Moskva upozorava Zapad da ne prelazi njezine “crvene linije” i da zaustavi širenje NATO-a na istok.



Komentari