Unatoč kibernetičkim napadima, SOA zaključuje da smo sigurna zemlja

U izvješću SOA-e spominju se kibernetički napadi na državne institucije i porast raznih ekstremizama, no konačan zaključak je da građani mogu mirno spavati.

Sigurnosna obavještajna agencija (SOA) podnijela je javno izvješće za prethodnu pandemijsku 2020. godinu. U izvješću su, između ostalog, upozorili na kibernetičke napade.

Takvih je napada Hrvatska doživjela u prošloj godini ukupno 12. Najčešća meta bili su informacijski sustavi Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane.

“Mi u onom trenu kada se tako nešto dogodi, imamo već određeni sustav mehanizam djelovanja, tako da, naravno, o njemu vam ne mogu govoriti u ovom trenutkum, ali šteta se vrlo, vrlo brzo sanira i u konačnici nije nastalo ništa što bi bila sigurnosna ugroza za budućnost”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.



Napade su sponzorirale druge države, kojima je bio cilj onesposobiti i oštetiti mrežne i informacijske sustave koji su važni za ključne društvene i gospodarske procese u našoj zemlji.

‘Srpski svijet’

U kontekstu regije, u izvješću se upozorava na opterećenost zapadnog Balkana neriješenim međudržavnim i međunacionalnim pitanjima. Među ostalim, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promiču koncept „srpskog svijeta” odnosno jedinstvenog srpskog političkog naroda.

Prisutnost takvih poruka u javnim govorima i medijima susjednih zemalja, ne osporava ministar Božinović.

“Međutim ono što je također činjenica to je da one nemaju većeg uporišta u Republici Hrvatskoj, a samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi pogotovo u nekom većem opsegu. Međutim, mi niti jedan izazov sigurnosni, pa tako ni taj ne podcijenjujemo”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Društvene i međunacionalne tenzije mogu dovesti do međusobnih napetosti – stoji u izvješću. Predsjednika Zorana Milanovića to ne zabrinjava.

“Ne, ne nisam zabrinut, bio bih zabrinut da su napisali da je sve fenomenalno. Nije to ništa što bi bitno ugrožavalo Hrvatsku. Imamo neriješenu situaciju u regiji, imamo Beograd, namjerno ne govorim Srbe i Srbiju, jer to je vrlo zapaljivo, imamo jednu vlast koja lupeta o srpskom svetu, ja pozivam svaki puta Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj”, kazao je Milanović.

SOA zaključuje da je Hrvatska sigurna i stabilna demokracija, piše HRT.

Komentari