Unatoč ruskom granatiranju Ukrajina će izvoziti žito iz crnomorskih luka

Foto: Facebook

Ukrajina se nastavlja pripremati za ponovni izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka unatoč subotnjemu ruskom raketnom napadu na Odesu, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Ruski su projektili u subotu pogodili tvornicu za preradu žitarica u luci Odesi, rekao je AFP-u glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ignjat, dodavši da su tim činom ruske snage ugrozile važan sporazum potpisan samo dan ranije, a radi se o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, čime bi se ublažila globalna nestašica hrane zbog rata.

– No mi nastavljamo s tehničkim pripremama da bismo ponovno pokrenuli izvoz poljoprivrednih proizvoda iz naših luka, napisao je Kubrakov na Facebooku.

– Granatirana je luka u Odesi, posebno žestoko dio u kojemu se odvija proces otpreme žita. Presreli smo i oborili dva projektila, a još dva su pogodila lučku infrastrukturu u području na kojemu se nalazi žitnica, kazao je Ignjat.

Zbog blokada ukrajinskih luka od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače deseci milijuna tona žitarica nisu se mogli izvesti.



Komentari