UPOZORENJE! Tko sve treba imati covid potvrde?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od ponedjeljka 4. listopada uvodi se obveza covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19. No od istog dana ista obaveza vrijedit će i za dio pacijenata, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.



Covid-potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.Ako se netko od zaposlenih u zdravstvu ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto, kaže ministar.

“Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak, što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period”, istaknuo je Beroš.

“Bolnice moraju biti sigurna mjesta, a ne mjesta gdje se širi virus”, poručio je.

Covid-potvrdu odnosno dokaz o testiranju morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Potvrde su potrebne za pacijente koji idu na dijagnostičko-terapijske zahvate kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. U ovu skupinu ne spada većina pregleda radiološke dijagnostike, kao što je primjerice rendgen.

Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, u slučajevima kad bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.

Covid-potvrde, dokaz o cijepljenju, preboljenju i testiranju nisu potrebni ni nužnim osobama u pratnji osoba koje se zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu same sigurno kretati po bolnici.

U Hitnu, domove zdravlja i ambulante možete i bez potvrde

Izuzetak od obveze predočenja covid-potvrde imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Covid-potvrde, dakle, od ponedjeljka neće biti potrebne za odlazak u Hitnu pomoć, domove zdravlja ili ambulante, kao ni u slučaju odlaska u bolnicu zbog zaraze koronom.

Izuzetak od covid-potvrda su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. Za vađenje krvi, čak i ako se odvija u bolnici, covid-potvrda neće biti potrebna, prenosi Index.

Priznavat će se i brzi antigenski test

Covid-potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela covid-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane brzim antigenskim testom.

Te će osobe, navodi se u odluci Stožera, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Tko se sve neće morati testirati?

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci te oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani.

Testirati se neće morati ni osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će testiranje biti plaćeno pacijentima te njihovoj pratnji.

Riječ je o pacijentima koji imaju narudžbe za određene tretmane, za hospitalizaciju, u slučajevima hladnih pregleda kod kojih se generira aerosol i postoji veća mogućnost zaraze, kao i za sve pratnje”, rekao je Beroš.

Naglasio je da zasad nije moguće reći do kada će testiranje na covid-19 u zdravstvenom sustavu biti besplatno, odnosno plaćeno novcem poreznih obveznika.

“U početnom prijelaznom razdoblju htjeli smo da država plaća testiranje svima koji se ne žele cijepiti i nisu preboljeli covid, no jasno je da to ne može trajati unedogled. Ovisit će o nizu elemenata, o trendu kretanja epidemije, povećanju procijepljenosti”, rekao je Beroš., objavio je N1.

Komentari