Upravni sud poništio odluku Povjerenstva u slučaju Pokaz, Povjerenstvo najavljuje žalbu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Upravni sud donio je presudu u slučaju Pokaz kojim je poništena odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je Andrej Plenković povrijedio načela djelovanja propisana člankom 5. Zakona o sprječavanja sukoba interesa prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu, inače Plenkovićeva vjenčanog kuma.

Sudac nije odlučivao o meritumu već je zaključio kako Povjerenstvo ne može odlučivati o načelima. Povjerenstvo će se na tu presudu žaliti Visokom upravom sudu i nastaviti s dosadašnjom praksom odlučivanja o načelima jer je Visoki upravni sud u rujnu prošle godine potvrdio jednu raniju odluku Povjerenstva kojom je utvrđena povreda načela.

Andrej Plenković je ranije podnio dvije tužbe pred Upravnim sudom u slučajevima Pokaz i Helsinki jer je bio nezadovoljan odlukama Povjerenstva. U Povjerenstrvu su tada bili iznenađeni brzinom kojom je zakazana rasprava u oba predmeta, no Plenković je od tih rasprava na kraju odustao.

Povjerenstvo je na raspravama inzistiralo, no u slučaju Pokaz presuda je donesena bez ročiša. U slučaju Helsinki ročište je zakazano za 19. ožujka, vjerojatno zbog toga što su iz Povjerenstva zatražili i saslušavanje svjedoka.



Sud u slučaju procjene da je riječ isključivo o pravnom pitanju, a ne o činjeničnom stanju može donijeti presudu i bez održavanja ročišta pa je zbog toga, pretpostavlja se, presuda u slučaju Pokaz donesena na takav način.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa komentirali su presudu Upravnog suda u slučaju Pokaz;

“S obzirom na veliki broj medijskih upita vezanih za presudu Upravnog suda u Zagrebu u predmetu tužitelja Andreja Plenkovića kojom je poništena odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u predmetu imenovanja veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a kojom je Povjerenstvo utvrdilo da je dužnosnik Andrej Plenković povrijedio načela djelovanja propisana člankom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo ističe da je navedena presuda nepravomoćna te će Povjerenstvo protiv iste podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.” navode iz Povjerenstva.

Povjerenstvo nadalje ističe kako će, vezano za utvrđivanje povreda načela djelovanja propisanih člankom 5. Zakona, “nastaviti sa dosadašnjom praksom koje je potvrđena i presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 12. rujna 2019.g. u predmetu tužitelja Jasmina Bajića“.

“Potrebno je dodatno obrazložiti da je navedena presuda Visokog upravnog suda donesena nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 2. srpnja 2019.g. u predmetu Tomislava Karamarka, a na koju se u svojoj prvostupanjskoj presudi poziva Upravni sud u Zagrebu”, priopćeno je iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenosi N1.

Komentari