Urednik portala Otvoreno za makedonski Pogled: Hrvatska desnica propagira etatizam umjesto klasičnog ekonomskog liberalizma

Youtube screenshot

“Konzervativizam u onom obliku kakav postoji u anglo-saksonskim državama u zemljama sa snažnim socijalističkim nasljeđem kakva je Hrvatska, a vjerujem i druge zemlje nekadašnje SFRJ i cijelog socijalističkog bloka teško je uspostaviti. Pogotovo ne u onima koje nisu provele nikakvu lustraciju. Takva ideja konzervativizma tek je u naznakama postojala u Hrvatskoj, a većinom je propagiraju tek pojedinci u strankama desnog spektra”, kaže Marijan Opačak, glavni urednik portala Otvoreno, u komentaru za makedonski portal Pogled.

Osvrnuo se i na budućnost konzervatizma u Hrvatskoj. “Konzervativizam kao ideologija nemjerljivo utječe na birače u Hrvatskoj. Političari (posebno oni iz desnog spektra) rijetko propagiraju klasični liberalizam u ekonomiji, naprotiv, ponašaju se kao svojevrsni desni marksisti i etatisti. Mnogi propagiraju etnički nacionalizam, te etatizam, politički sustav u kojem je ekonomija u državnim rukama ili pod jakim državnim nadzorom. Naravno pokušava se propagirati i snažna regulacija države u svakom pogledu života. U biti je, u teoriji internacionalni komunizam i socijalizam, zamijenio nacionalistički socijalizam i etatizam. Tako se nazovi desničari najčešće služe socijalističkim mantrama poput zapošljavanja u državi, miješanja države u tržište, pa imamo strateške tvrtke, strateške tržišta i slične socijalističke nonsense s desnom retorikom”, rekao je Opačak.

Objasnio je kako politika konzervativizma neće imati velikog utjecaja na parlamentarne izbore u listopadu. “Naime, predsjednički izbori su nam poput uvertire za parlamentarne izbore. Miroslav Škoro, koji je u više navrata pokazao bliskost konzervativnoj političkoj i ekonomskoj misli, nalazi se u poziciji da ujedini jedan jako širok krug desnih stranaka. No one nisu nužno politički konzervativne i u mnogočemu se razlikuju. No, Miroslav Škoro sad ima politički kapital od pola milijuna glasova ili 15-20 posto, a na parlamentarnim izborima je 30-tak mandata što znači da će potencijalno postati najveći blok izvan dvije glavne stranke nastale raspadom Komunističke partije, HDZ-a i SDP-a. Ne bih rekao da će njegova grupacija zastupati klasični konzervativizam tako da ne očekujem promjene u tom pogledu”, rekao je Marijan Opačak.



Komentari