Ursula von der Leyen: Paket ekonomske pomoći vezan uz Srbiju podrazumijeva i normalizaciju odnosa s Kosovom

Foto: Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Srbiju da se pridruži Europskoj uniji usklađujući svoju vanjsku politiku i reforme s vrijednostima i načelima EU-a, te obećala potporu gospodarskom rastu zapadnog Balkana vrijednu 30 milijardi eura.

– Proširenje EU-a u vrhu je njezine agende, a nadam se i uvjerena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak da nam se priključite, uključujući usklađivanje vanjske politike, jer trebamo dijeliti iste vrijednosti i načela, rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka u četiri oka s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Srbija je, od početka ruske invazije na Ukrajinu podržala deklaraciju pri UN-u kojom se osuđuje agresija i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama EU-a i većine zemalja svijeta Rusiji.

Von der Leyen je današnji razgovor s Vučićem ocijenila kao odličan, a stajalište Bruxellesa o proširenju istaknula kao prvu poruku u vremenu globalne turbulencije u kojoj EU želi partnerstvom ojačati stabilnost kontinenta.



Podsjećajući na geopolitičke promjene izazvane ratom u Ukrajini i proširenje kao važnu temu EU-a, predsjednica EK istaknula je da zemlje kandidati moraju uskladiti svoje politike s EU-om.

– Ovo je dvostran proces, moramo svi napraviti svoje domaće zadaće kako bismo imali realan proces proširenja. Sada imamo zamah koji trebamo iskoristiti i napraviti korak naprijed, rekla je.

– EU želi biti i ekonomski bliža s regijom, istaknula je Von der Leyen dodavši da Bruxelles već ima investicijski plan za zapadni Balkan od 30 milijardi eura.

Prvi korak u tom planu je stvaranje jedinstvenog tržišta kojim bi se, otvaranjem regionalnih poduzeća i gospodarstava, pridonijelo povećanju regionalnog BDP-a za 10%.

Drugi korak je uspostava jednakih pravila, za što su potrebne reforme.

– Ako ih budete proveli, mi ćemo doći s investicijama u energetici, infrastrukturi, obrazovanju, a taj paket podrazumijeva i reformu pravosuđa i provođenje reformi u medijima, rekla je dodavši da novi paket i plan rasta uključuje šest milijardi eura za zapadni Balkan, koji će pospješiti gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta te da je to prava ponuda i u pravom trenutku.

Normalizacija s Kosovom

– Paket ekonomske pomoći vezan uz Srbiju podrazumijeva i normalizaciju odnosa s Kosovom, rekla je predsjednica Europske komisije, naglasivši da je nasilni napad prošlog mjeseca u Banjskoj na sjeveru Kosova potpuno neprihvatljiv, te da počinitelji moraju snositi svu odgovornost.

Nakon 24. rujna, kada je oko 30 naoružanih Srba upalo u selo Banjska na većinski srpskom sjeveru Kosova, kada su u pucnjavi ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača, napetosti između Beograda i Prištine u već blokiranom dijalogu su porasle.

Von der Leyen je istaknula i obvezu Prištine u formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu, te istaknula obvezu Srbije da počne primjenu Ohridskog sporazuma o normalizaciji, koji su prihvatile obje strane.

– Pravo mjesto za dijalog je uz posredovanje EU-om, ali još je važnije što je za obje strane to put ka EU-u, neophodan uvjet za njihov europski put, poručila je predsjednica EK.

Ona je posebno istaknula obvezu provođenja Ohridskog sporazuma, koji uključuje priznanje dokumenata i institucija Kosova, a s druge strane obvezu vlasti u Prištini da formiraju Zajednicu srpskih općina.

Predsjednik Vučić u prvi je plan stavio ekonomsku suradnju Srbije i EU-a, naglašavajući da je Unija uvjerljivo prvi ekonomski partner s kojim ima dvije trećine izvoza robe, dok su 610 najvećih investitora članice EU-a i njihova ulaganja čine 58,4% ukupnih izravnih investicija u Srbiji.

– Očekujemo značajnu financijsku potporu, ako se budemo držali svojih obveza, kroz nepovratna sredstva, ali i kroz povoljne kredite, rekao je Vučić.

Istaknuo je brojne zajedničke projekte s EU-om, posebno u infrastrukturi te da je samo ove godine dobiveno 168 milijuna eura nepovratnih sredstava za projekte u energetskoj i transportnoj infrastrukturi.

– Dva su velika problema, uz preostale reforme u pravosuđu, Kosovo i sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je Vučić, naglasivši da, u pogledu Kosova, veći dio krivnje nije na srpskoj strani. Ponovio je da je Srbija za mir i stabilnost u regiji, ali da ostaje na svojim stajalištima u pogledu nacionalnih i državnih interesa te ustavnih obaveza, ne spominjući izrijekom priznanje Kosova ni sankcije Rusiji.

Komentari