Uskok ‘češlja’ Gabrijelu Žalac zbog kredita od 590 milijuna kn za vjetroelektrane

Gabrijela Žalac Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL

Istražitelji provode kriminalističko istraživanje u čijem je središtu bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Žalac te ispituju i šeficu državne banke

Uhićenjem bivše HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac nije završila istraga i drugih krakova vezanih za eventualno pogodovanje tvrtki C.E.M.P. bosanskohercegovačkog poduzetnika Milenka Bašića. Istražitelji provode kriminalističko istraživanje u čijem je središtu bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac te ispituju i Tamaru Perko, šeficu državne banke, pišu 24 sata.

Kako je dobio kredit?

U središtu pozornosti istražitelja su relativno povoljni kredit koji je Bašićeva tvrtka dobila preko HBOR-a, a riječ je o 80 milijuna eura, koji su toj tvrtki odobreni za gradnju sporne vjetroelektrane Krš-Pađene pored Knina.

Istražitelje zanima kako je Bašiću odobreno 80 milijuna eura kredita i je li udovoljavao svim uvjetima. Žalac je jedna od ministrica koje su sjedile u nadzornom odboru HBOR-a, a zapisnik koji je lani objavio Telegram jasno pokazuje da se uprava HBOR-a prvotno protivila kreditu. No predomislila se.



Na sjednici nadzornog odbora u siječnju 2019. direktori HBOR-a izvještavali su ministre u nadzornom odboru o zahtjevu C.E.M.P.-a za državnim kreditom. Predsjednica uprave Tamara Perko je tada  prema zapisniku rekla da od investitora nisu dobili svu traženu dokumentaciju koja je inače nužna za odobravanje kredita.

Kredit odobren iako su se banke povukle iz financiranja

No Žalac je na takvu konstataciju rekla da ispitaju sve opcije jer je riječ o velikoj investiciji u nerazvijeni kraj Hrvatske.

Samo dva mjeseca ponovno se na sjednici nadzornog odbora pojavljuje odluka o kreditu. Ovaj put Perko nema takve zamjerke, a jedini je osigurač za isplatu druge tranše kredita osiguranje dodatnih 15 milijuna eura od drugih banaka.

Kredit je na kraju odobren iako su se ostale banke povukle iz financiranja, što je bio raniji uvjet HBOR-a.

“Nije bilo političkih utjecaja na odluku o odobrenju ovoga kredita nego je projekt odobren na temelju financijskih pokazatelja, analize dokumentacije i propisanih procedura”, odgovaraju iz HBOR-a te ističu da je kamata za nove investicije prema ondašnjem programu kreditiranja “Zaštita okoliša” bila tri posto. C.E.M.P.-u je ona 3,7 posto, a to je HBOR donio prema svojoj procjeni i analizi projekta, piše 24sata.

Nikome nije bilo jasno kako su se pojavili u Zagrebu

Svi uhićeni u aferi su na slobodi, a posebno je intrigantno na koji način su do nje došli Milenko Bašić i Damir Stipić, nekadašnji direktor C.E.M.P.-a. Oni nisu bili uhićeni u prvom valu jer su bili nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. I onda su se ovaj mjesec pojavili i prijavili iako nikome nije bilo jasno kako su stigli do Zagreba i zašto nisu zaustavljeni na granici ako postoji nalog za njihovo uhićenje.

Komentari