USKOK podigao optužnicu protiv HDZ-ovog lokalnog šerifa: Gnjusno je što je radio

Ilustracija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

USKOK je podigao optužnicu protiv Vinka Zulima, bivšeg HDZ-ovog zastupnika i bivšeg načelnika Općine Seget, koji je zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Točnije, u periodu kada je harao kao lokalni šerif, Zulim je spiskao desetke tisuće eura na hranu i piće u lokalnim restoranima. USKOK je sada objavio da je okrivljenik na štetu Općine pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 40.864,42 eura. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od početka siječnja 2017. do 31. prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao plaćanje računa za troškove konzumacije hrane i pića napravljene u raznim ugostiteljskim objektima na području Segeta Donjeg, Segeta Vranjice, Boraje i Šibenika, a koji nisu nastali u službene svrhe već su bili privatne naravi.

Kao da nema sutra…
Nadalje se okrivljeniku stavlja na teret da je na pojedinim ispostavljenim računima neistinito navodio svrhu ugošćivanja te je svojim potpisom odobravao isplatu, slijedom čega su ovlašteni djelatnici Općine plaćali te račune. Ujedno je naložio da se iz proračunskih sredstava Općine podmire troškovi proslave za postignute rezultate na lokalnim izborima, iako za to nije bilo osnove.



Na opisani način okrivljenik je na štetu Općine pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 40.864,42 eura”.

Podsjetimo, Zulim je bio jedan od najdugovječnijih općinskih načelnika u povijesti Hrvatske, a USKOK je još lani priopćio da je Zulim tijekom 2017. i 2018. godine, kada je bio načelnik Općine i kada je imao ovlaštenje da koristi sredstva za reprezentaciju (čašćenje, ručkovi, večere, marende), naložio da se Općini Seget ispostavljaju računi konzumacije privatnih ručkova i večera u raznim lokalima i restoranima te ih je on sve potpisivao lažirajući svrhu ugošćivanja.

Zulim je na čelu navedene Općine proveo 27 godina od 1993. do 2020. godine. Prema podacima sa internetskih stranica Hrvatskog Sabora, Zulimu je mandat započeo 22. srpnja 2020. kao zamjeniku zastupnika Luke Brčića, a prestao mu je 4. siječnja 2022. godine.

 

Komentari