Uskok podigao optužnicu protiv skupine koja je prokrijumčarila 54 tone duhana

Foto: Božidar Vukičević/Cropix

Uskok je podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana koje tereti za krijumčarenje i ilegalnu prodaju 54 tone duhana iz Njemačke čime su oštetili državni proračuna za 47 milijuna kuna (6,2 milijuna eura).

Tužiteljstvo je izvijestilo da su optužnicom, podignutom pred Županijskim sudom u Zagrebu, obuhvaćena petorica hrvatskih državljana starosti između 23 i 60 godina koje terete za izbjegavanje carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Skupinu koja je duhan nabavljala u Njemačkoj te ga krijumčarila u Hrvatsku gdje su ga skladištili, usitnjavali i ilegalo preprodavali, prema Uskokovim sumnjama, okupio je 23-godišnjak od veljače do 26. lipnja 2022. na području Zagreba i Ljubešćice.

On je osiguravao i novac za kupovinu prešanog duhana u listu koja se odvijala putem njegove tvrtke u Slovačkoj. Uz to, 23-godišnjak je okrivljen za koordinaciju, preuzimanje i ilegalni prijevoz duhana.



Uskok dodaje da je 54-godišnjak dogovarao količine i nabavne cijene duhana s predstavnicima jedne njemačke tvrtke te njegov prijevoz do skladišta u Bratislavi kojeg je prethodno iznajmio 23-godišnjak, dok su 37-godišnjak i 31-godišnjak osiguravali kamione i priključna vozila za prijevoz duhana kojima su ujedno i dopremali duhan do skladišta u Zagrebu.

Tužiteljstvo nadodaje da su u 23-godišnjak i 60-godišnjak dočekivali kamione, istovarivali, skladištili, pakirali i pripremali duhan za prodaju, a dio su usitnjavali i isporučivali kupcima.

Okrivljenici su, ističe Uskok, na taj način u pet navrata iz Njemačke u Hrvatsku prokrijumčarili 54,7 tona suhog duhana u listu, koji su potom prodali na ilegalnom tržištu bez plaćanja trošarina, čime su oštetili proračun za 47 milijuna kuna (6,2 milijuna eura), dok su prodajom prokrijumčarenog duhana nezakonito zaradili 22,7 milijuna kuna (363.129 eura) koje su međusobno podijelili.

Uskok je zagrebačkom Županijskom sudu predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Komentari