USKOK pokrenuo istragu i otkrio detalje optužnice za poreznika i poduzetnika koji ga je navodno podmitio

Ilustracija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviše Penave i poduzetnika Denisa Bilića osumnjičenog da je Penavi dao 2500 eura mita.

Ne navodeći identitete policija i USKOK su izvijestili da je Penava od početka studenoga 2021. do 18. ožujka 2022. s Bilićem, koji je u jednoj tvrtki bio angažiran za uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravke PDV obrazaca, dogovorio da će za novčanu nagradu poduzeti sve potrebno da se deblokira račun te tvrtke.

Također, trebao je omogućiti i uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga i njihovo usklađenje sa podacima Porezne uprave.

Sukladno tom dogovoru Penava je, kao protuuslugu za nagradu od 2500 eura koju mu je Bilić predao 3. prosinca 2021., od voditelja ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje ta tvrtka treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa.



Također, tražio je i informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima tog trgovačkog društva.

Te je podatke Penava potom dostavljao Biliću, kao i podatke iz informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tvrtku koja je bila isporučitelj zainteresiranom društvu, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu dostupni.

Ti su podaci potom korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga zainteresiranog društva i za ispravke PDV obrazaca prema Poreznoj upravi, što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja, izvijestilo je tužiteljstvo.

USKOK je od suca istrage za obojicu osumnjičenih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Policija je izvijestila da je u sklopu kriminalističkog istraživanja na području Zagreba i Zadra, na nekoliko lokacija provela niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova, poslovnih prostora i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina novca i korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema koju su koristili osumnjičenici.

Komentari