Uskoro bi moglo biti saslušanje kandidata za čelnika Vrhovnog suda

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika zatražili su od Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe mišljenje o petero prijavljenih kandidata, Radovanu Dobroniću, Marinu Mrčeli, Lani Petö Kujundžić, Šimi Saviću i Barbari Gundić.

To znači da bi se Odbor za pravosuđe mogao sastati već idući tjedan kako bi ih saslušao i zatim se očitovao o svakome od navedenih. Intencija je to predsjednika Odbora Mišela Jakšića (SDP).

“Zahtjev za mišljenje nam je stigao s Pantovčaka i nemamo što čekati. Bilo bi dobro da što prije popunimo dužnost predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Jakšić Novom listu.

No, on će se prije nego što sazove sjednicu Odbora za pravosuđe ipak u ponedjeljak konzultirati s HDZ-om, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima većinu u svakom radnom tijelu. Jakšić želi izbjeći situaciju da na sjednici ne postoji kvorum.



“Ne znam koji bi bio razlog da HDZ ne pristane na brzo sazivanje sjednice Odbora s obzirom na to da je i sezona godišnjih odmora pri kraju. Ali ipak hoću prvo saznati od njih slažu li se s tim”, ističe.

HDZ-u bi eventualno problem moglo predstavljati ako bi saslušanje kandidata prethodilo očitovanju Opće sjednice Vrhovnog suda. Čelni ljudi HDZ-a su, naime, proteklih dana govorili da su spremni uvažiti mišljenje struke, pa bi onda prirodno bilo da, prije nego što se sami izjasne, pričekaju kako bi čuli što će o Dobroniću, kandidatu predsjednika Zorana Milanovića, i ostalima reći članovi Vrhovnog suda.

Komentari