USKORO! Hoće li zaista cijela Hrvatska ući u ‘crveno’ na novoj europskoj koronakarti?

ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak objavljuje novu koronakartu pri čemu postoji bojazan da će Hrvatska ući u ‘crveno’.

Prije tjedan dana na karti ECDC-a pocrvenio je istočni i središnji dio Hrvatske. Tu spadaju Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija. Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Zbog porasta broja novozaraženih od koronavirusa posljednjih dana, moguće je da će se na novoj koronakarti zacrvenjeti i neki drugi dijelovi Hrvatske.

Podsjetimo, u srijedu je u Hrvatskoj zabilježeno 1237 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 5009. Na bolničkom je liječenju 540 pacijenata, od kojih 62 na respiratoru. Preminulo je deset osoba.



I epidemiologinja Dijana Mayer je mišljenja kako ćemo, s obzirom na veliki skok novozaraženih, u četvrtak vrlo vjerojatno prijeći u crveno na europskoj koronakarti.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Komentari