USKORO Prva faza samopopisivanja traje do 26. rujna, a nakon toga popisivači izlaze na teren i popisuju do 17. listopada

Popis stanovništva/ ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak, 13. rujna, a odvijat će se u dvije faze i na dva načina do 17. listopada ove godine. Građani će sami moći izabrati način popisivanja, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

Putem sustava e-Građani u prvoj fazi građanima će biti omogućeno samopopisivanje.

Što je prva faza popisa? Ona će kroz sustav e-Građani trajati od 13. do 26. rujna. Druga faza popisivanja trajt će od 27. rujna do 17. listopada, a tada će popisivači izaći na teren, ističu u DZS.

Pritom pozivaju sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav e-Građani.U tom razdoblju imat će priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kad njima to najviše odgovara. Dovoljan je jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove. Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja, pojašnjavaju iz DZS.

Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Kako provesti samopopisivanje?

Može se popisati svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom, ističu iz DZS-a. Pravilo kod e-popisivanja jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo.

Popis stanovništva temelji se na izjavi.

“Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe. Popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza”, piše u priopćenju Državni zavod za statistiku.

Komentari