Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića: “Isusovo uskrsnuće daje novi smisao našemu životu”

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U uskrsnoj čestitki zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da nam je Bog Isusovim uskrsnućem dao nadu da vjerujemo u ono što ne vidimo te da tu vjeru i nadu hranimo ljubavlju. Isusovo uskrsnuće, poručio je, daje novi smisao našem životu.

– Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo, kakvo čudo u očima našim. Riječi toga psalma često odjekuju u bogoslužjima ovoga vremena. Danas ih želim preuzeti kao središte svoje uskrsne čestitke, počeo je svoju poruku kardinal Josip Bozanić.

Dodao je kako je Isus od ljudi odbačen s nakanom da bude zaboravljen, ali da ga je Bog primio, uskrisio i primio u puninu vječnoga života. Time nam je, dodao je – Bog pokazao ono što nismo znali, ono što slijedi poslije smrti.

– Nadu u ono što ne vidimo. Te da tu nadu hranimo ljubavlju. Isusovo uskrsnuće daje novi smisao našemu životu, poručio je Bozanić dodajući da Bog izabire ono što se čini neznatnim, gubitničkim. Ponovio je riječi sv. Pavla da “postoji neka ludost u božjem djelovanju”.



“Molimo da nam Gospodin otvori oči da bismo ga prepoznali”

– Ima nade za ono što se čini izgubljenim. Ima nade za one koji se osjećaju odbačenima i bezvrijednima u svijetu koji se mijenja. Za one koji osjećaju ogorčenost i nepovjerenje. Ima nade za one koji se osjećaju umornima od života, nastavio je Bozanić.

Ali, dodao je – ta nada postaje utješnom samo ako susretnemo Isusa među nama i otvorimo se njegovu duhu koji sve čini novim. Ako molimo da nam Gospodin otvori oči da bismo ga poput apostola – prepoznali među nama.

– Toliko se puta u glavi vrte pitanja. Zašto kušnja ako je mogu izbjeći. Ili tuga ako s od nje mogu izbaviti? Zašto tuga ako je osmijeh bolja opcija? A onda shvaćamo da bez kušnje nema jakosti kao ni bez tuge – radosti, poručio je.

Svoju je čestitku zaključio porukom: “Isuse, kamene zaglavni, temelju novoga života – pokaži nam kako zaglaviti nadu u vlastitom životu. Kako spriječiti nestajanje dobrote, radosti i oduševljenja? Isuse, koji si od Boga došao da mi život imamo u izobilju – otvori nas novom životu, daru tvoga uskrsnuća. Svima želim sretan Uskrs!”

Komentari