Usred pandemije poskupjeli pogrebi. Krije li se razlog u novim zapošljavanjima?

PIXSELL

Dvije tisuće kuna više, sve zato što su zagrebačka Gradska groblja povećala cijene, morali su podmiriti Zagrepčani u najtežim trenucima – za ukope svojih članova obitelji.

Povećanje cijene podiglo je trošak sprovoda za prosječnih 30 posto više nego u ostalim gradovima Hrvatske pa je u jeftinijoj varijanti potrebno i 15.000 kuna za zagrebački pokop. No uskoro bi se ta cijena trebala sniziti.

Spomenutih dvije tisuće kuna više, da postupak Gradskih groblja bude jasniji, odnosi se samo na one koji imaju grobnicu, a za one koji nemaju grobnicu trošak ukopa u metropoli odlazi doslovce u nebo. Oni najsiromašniji Zagrepčani nemaju mnogo izbora – najjeftiniji ispraćaj je na Krematoriju i košta sedam tisuća kuna. To znači kremiranje bez ijednog cvijeta, glazbe…

Naime, povećanje cijena odnosilo se isključivo na komunalnu uslugu, kao jedan od dva elementa ukupne cijene pogreba, na koju monopol, bez obzira na to koliko je pogrebnika u gradu, ima tvrtka Gradska groblja u kojoj se u posljednjih godinu dana, kako se neslužbeno doznaje, dodatno zaposlilo dvadesetak ljudi, piše Večernji list.



Komentari