Ustavni sud odbio tužbe o ustanovnsti epidemioloških mjera podnesen od strane SDP-ovaca

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk i profesor Viktor Gotovac podnijeli su zahtjeve za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima o ustavnosti epidemioloških mjera, no Ustavni sud ih je odbio. 

Ustavni sud je procijenio da nije valjan prijedlog za pokretanjem ocjene ustavnosti epidemiološke mjere koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, a kojom je obustavljen rad teretana, fitness centara i plesnih škola radi sprječavanja širenja covida-19.

Osim toga, bila je riječ i o kaznama za kršenje tih epidemioloških mjera gdje Ustavni sud navodi: “da propisana visina novčane kazne u pravilu nije ustavnopravno pitanje”. Propisana visina novčane kazne iznimno bi mogla biti predmet ustavnosudske ocjene samo u slučaju kada bi se ugrožavala ljudska prava i temeljne slobode pojedinca, što ovdje nije slučaj”

Viktor Gotovac je predložio da se pokrene postupak ocjene ustavnosti cijelog članka 44.a Zakona o sudovima koji propisuje da postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda pokreće DSV objavom javnog poziva, no i on je odbijen.



Komentari