USTAVNI SUD: Pandemijske mjere su legitimne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud odlučio je da su pandemijske mjere legitimne. Nije prihvatio prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja COVID potvrda te obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović istaknuo je da će Stožer ubuduće morati detaljno obrazložiti svaku odluku, a odluke Ustavnog suda su obvezne za sve, uključujući i predsjednika Republike.

Niti jedna odluka Stožera nije bila diskriminatorna prema pojedincima – izbor postoji, pojašnjavaju na Ustavnom sudu.

– Nema diskriminacije, dočim nema obaveznog cijepljenja, nego postoji alternativa – ili cijepljenje ili testiranje mjera je razumna temelji se na znanstvenim, stručnim radovima koji su dostavljeni Ustavnom sudu, u koje je Ustavni sud imao uvid, prema tome nema diskriminacije, jer svatko ima izbor, objasnio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Jedina novost koju Ustavni sud traži od Stožera je da detaljno objasne svaku svoju odluku, tražio je to i SDP.



– Mi smo u SDP-u rekli da smo za primjenu COVID potvrda, ali smo isto tako rekli da mora biti jasno zbog čega se uvode i koriste u određenim područjima. Ustavni sud je prihvatio naš stav i konačno, naglašavam konačno, naložio Stožeru da obrazlaže svoje mjere i svoje odluke, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Suprotno nekim stavovima, odluke Ustavnog suda nisu povezane s referendumom koji zagovara Most.

– Mi na referendumu ne provjeravamo ustavnost COVID potvrda u zdravstvu i socijali, nego vrlo jasno smo naveli u 2. pitanju, prijelaznoj odredbi, da ukidamo odluku o donošenju COVID potvrda od 12. studenog koja se odnosi na javni sektor, kaže Nino Raspudić (Most).

Premijer Andrej Plenković smatra odluke suda potvrđuju da Vlada i Stožer ne krše ustavne odredbe.

– Sve odluke s legitimnim ciljem, da su nediskriminatorne, dakle da su razmjerne ugrozi koju imamo. Prema tome ne znam što bi to Vladu ili Stožer nagnalo da radi nešto što bi kasnije bilo problem da prođe bilo kakav test na Ustavnom sudu, rekao je.

Ponovno se osvrnuo i na predsjednikove optužbe da će referendum biti ukraden, kao i da su odluke Ustavnog suda tempirane.

– Imate dvojicu aktera – jedan je antimasker, drugi antivakser. Imate simbiozu antimaskera i antivaksera, što drugo od njih očekivati, kazao je.

Prozvani Raspudić odgovara: „To su apsolutne gluposti, dobro, moguće, Zoran Milanović je cijepljen 3 puta, ja sada čujem da one koji su cijepljeni samo 2 puta smatraju većim antivakserima, jer treba brzo primiti booster, pošto se spominje 4. doza možda je 3 puta cijepljeni Milanović sada novi antivakser”.

I dalje se čeka ocjena ustavnosti kada je riječ o COVID potvrdama u javnom sektoru. Na adresu Vlade stiže požurnica, jer se i dalje čeka njihovo očitovanje.

Komentari