Ustavni sud prelomio, neki suci su dali izdvojena mišljenja: Evo što su odlučili o radu nedjeljom

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud raspravljao je danas na sjednici o Zakonu o izbornim jedinicama i Zakonu o trgovini.

Donosimo izjavu predsjednika suda Miroslava Šeparovića.

“Donijeli smo tri odluke od javnog interesa”, rekao je Šeparović na početku.

“Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka vezano uz Zakon o trgovini. Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a 4 je najavilo izdvojeno mišljenje.



Odbili smo i zahtjeva za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od 9 glasova”, otkrio je predsjednika suda.

“Ukinuli smo članak 43, stavak 3, Zakona o HRT-u kojim je propisano da kad HRT obavlja djelatnost, radnici HRT-a nemaju pravo na šrtajk. Ova odluka donesena je jednoglasno”, rekao je.

Pojašnjavajući odluke Šeparović je istaknuo: “Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj smo odluci – u pravnom poretku RH nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakona. Ne mogu se stajališta Ustavnog suda sadržana u zakonima koji su nekad bili na snazi, automatski primjenjivati nekritički”.

Smatramo da treba izbalansirati prava i interese trgovaca, zaposlenika i potrošača. Analizom sve tri grupe utvrdili smo da nijedna grupe ovime ne trpi prekomjeran teret.”

Potom je dodao o Zakonu o izbornim jedinicama: “Ljetos smo utvrdili da biračko pravo u 10 izbornih jedinica nema jednaku snagu. Naložili smo da se to ispravi i u našoj odluci smo naveli slijedeće: Ustav nikakav izborni modelne traži od zakonodavca. Zakonodavac je slobodan uz poštovanje ustavnih načela, no model Ustavom nije propisan.”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Napomenuo je da granice izbornih jedinica što više moraju poklapati s granicama lokalnih jedinica.

“Analizom Zakona utvrdili smo da je zakonodavac poštovao bitna stajališta Ustavnog suda. Što se tiče cijepanja izbornih jedinica na geografski teško razumljiva područja i tvrdnje da nisu uvaženi standardi Ustavnog suda, utvrdili smo da nijedna od tih izbornih jedinica ne odstupa od zakonom propisanog praga. Vodilo se računa o prirodnim granicama te povijesnim, sociološkim, kulturnim, prometnim i drugim kriterijama s temeljnim načelom – jednaka težina biračkog glasa u svakoj izbornoj jedinici”, dodao je Šeparović.

Podsjetimo, ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor zatražile su odvojeno dvije skupine oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom, zatražila je Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta, te stranka FOKUS.

Komentari